Αντίθετη η ΠΟΦΕΝ στην αύξηση ενοικίου στις φοιτητικές εστίες

09:43 25/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ΠΟΦΕΝ αντιδράει με σχετική ανακοίνωση της στην πρόθεση του Πανεπιστημίου Κύπρου να αυξήσει τα ενοίκια στις εστίες.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων :

Η απόφαση της Συγκλήτου για πρόταση προς το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου για αύξηση των ενοικίων των φοιτητικών εστιών σταδιακά θα οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό των ενοικίων. Συγκεκριμένα, το ενοίκιο στα δωμάτια Β και Δ από 102 ευρώ θα αυξηθεί

162 ευρώ (2012-13), στα 222 ευρώ (2013-14) και στα 282 ευρώ (2014-15). Στα δωμάτια Α και Γ, η αύξηση θα είναι από 136 ευρώ, στα 196 την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, στα 256 ευρώ το 2013-14 και στα 316 ευρώ το 2014-15. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η αύξηση θα είναι της τάξης του 232% με 276%.

Η πρόθεση της Συγκλήτου να τριπλασιάσει σχεδόν τα ενοίκια, είναι ξεκάθαρο πως θα δυσχεράνει την κατάσταση πολλών φοιτητών και άμεσα όσων επηρεάζονται από την συγκεκριμένη απόφαση που είναι φοιτητές με σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Την ίδια στιγμή, η πρόθεση αυτή, τορπιλίζει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου και πλήττει τη φοιτητική μέριμνα. Οδηγεί στην όξυνση του στεγαστικού προβλήματος με όλο και περισσότερους φοιτητές να αναζητούν εστία μέσα από τον ιδιωτικό τομέα, όπου οι τιμές των ενοικίων διαμορφώνονται αυθαίρετα στην βάση της προσφοράς και της ζήτησης ενώ σταδιακά δεν θα είναι λίγες οι περιπτώσεις των φοιτητών που θα αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται καθημερινά από την επαρχία τους στην Λευκωσία απλά και μόνο για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους και να αποφύγουν έτσι τα ενοίκια.

Η όξυνση του στεγαστικού προβλήματος μέσα από την αύξηση των ενοικίων, θα οδηγήσει σε σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις. Σήμερα, όλο και περισσότεροι φοιτητές, αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα ένεκα και της οικονομικής κρίσης. Η επιλογή κάποιου νέου σήμερα για να μορφωθεί περνά μέσα από πολλές προκλήσεις και δυσκολίες την ίδια στιγμή που οι οικογένειες των φοιτητών καλούνται να προχωρήσουν σε επιπρόσθετες θυσίες για να σπουδάσουν τα παιδία τους.

Το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες φοιτητές που ενοικιάζουν στέγη στην Κύπρο και το εξωτερικό αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, του οποίου επιβάλλεται η άμεση επίλυσή του.

Παράλληλα, οι μέχρι τώρα εξελίξεις για την ανέγερση της Β’ Φάσης Εστιών, δεν μας ικανοποιούν καθόλου. Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι η Β’ Φάση Εστιών έπρεπε εδώ και έξι χρόνια να είχε παραδοθεί. Αντί αυτού δεν είχαμε ουσιαστικά καμιά εξέλιξη, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι οι πρυτανικές αρχές ουδέποτε απέδωσαν στο συγκεκριμένο ζήτημα την πρέπουσα προσοχή.

Μάλιστα, οι πρυτανικές αρχές επιχειρούν κατά καιρούς να θέσουν ψευδοδιλλήματα στους φοιτητές καλώντας τους να διαλέξουν μεταξύ της δημιουργίας βιβλιοθήκης ή φοιτητικών εστιών, κάτι που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Για το οργανωμένο Φοιτητικό Κίνημα, το δημόσιο Πανεπιστήμιο, οφείλει εκτός από το ψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, να καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών τόσο για πρόσβαση σε βιβλιοθήκη όσο και τη

Keywords
Τυχαία Θέματα