Απεργία δημόσιων υπαλλήλων στη Σλοβενία

11:55 23/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα απεργούν στη Σλοβενία, την Τετάρτη, εναντίον περικοπών λιτότητας, αυξάνοντας την πίεση που ασκείται στον Πρωθυπουργό της χώρας Γιάνες Τζάνσα καθώς προσπαθεί να παραμείνει στη θέση του.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας των συνδικάτων του δημόσιου τομέα Μπράνιμιρ Στρούκελ ανέφερε ότι περίπου 100.000 εργαζόμενοι θα ενώσουν δυνάμεις στην απεργία

ενώ χιλιάδες αναμένεται να παραστούν στις διαδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σε 14 πόλεις της Σλοβενίας στις 13.00 ώρα Κύπρου.

Η απεργία που διενεργείται από περισσότερους από τους μισούς δημόσιους υπαλλήλους της χώρας της ευρωζώνης σημαίνει ότι κλειστά θα παραμείνουν νηπιαγωγεία, σχολεία, πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες. Νοσοκομεία και εργαζόμενοι στα τελωνεία και την Αστυνομία θα εργαστούν μόνο για απαραίτητα καθήκοντα.

Τα κύρια συνδικάτα δημοσίων υπαλλήλων ζητούν εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις το 2013 ή το 2014 την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει δραστικά τις δαπάνες του δημόσιου τομέα κατά 5%. Οι μισθοί του δημόσιου τομέα μειώθηκαν ήδη κατά 8% το 2012.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής και Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης Senko Plicanic απέρριψε την Τρίτη τις απαιτήσεις , καλώντας τα συνδικάτα να αρχίσουν «συνομιλίες για τον τρόπο που μπορεί να διενεργηθούν οι περικοπές (του 5%)».

Ο Πρωθυπουργός της χώρας προσπαθεί να κρατήσει ενωμένη την Κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία απαρτίζεται από πέντε κόμματα, μετά από κατηγορίες για παρατυπίες που διατυπώθηκαν από το θεματοφύλακα κατά της διαφθοράς της Σλοβενίας στις 8 Ιανουαρίου. Δύο από τα κόμματα τον έχουν ζητήσει την παραίτησή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα