Αποφασισμένες πολιτεία και Βουλή για αντιμετώπιση της απάτης στα καύσιμα

15:52 27/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εντατικοποίηση των ελέγχων σε πρατήρια πετρελαιοειδών και εκπαίδευση του προσωπικού σε νέες τεχνικές και μεθόδους, προγραμματίζει το Υπουργείο Εμπορίου μετά την απάτη που αποκαλύφθηκε σε πρατήρια βενζίνης.

Παράλληλα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου δηλώνει έτοιμη να υπερψηφίσει μέτρα και νομοθεσίες που να αποτρέπουν παρομοίου είδους καταχρήσεις στο μέλλον.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης σε δηλώσεις του στο περιθώριο εργασιών της Βουλής, είπε ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν τις τελευταίες ημέρες

δουλέψει πολύ συστηματικά σε συνεργασία και με την Αστυνομία.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας προγραμματισμός για ελέγχους και ότι μόνο το 2012 προγραμματίζονται να γίνουν 2,500 έλεγχοι σε ροομετρητές. Ο κ. Συλικιώτης είπε, επίσης, ότι αποφασίστηκε να διευρυνθεί η εκπαίδευση του προσωπικού σε νέες μεθόδους και τεχνικές, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο τα φαινόμενα εξαπάτησης του κοινού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να θωρακίσει τον ανοχύρωτο Κύπριο καταναλωτή, που πολλές φορές πέφτει θύμα των διαφόρων απατεώνων ή κομπιναδόρων.

Ανέφερε, επίσης, ότι το σύστημα ελέγχου αποδείχτηκε αδύναμο και διάτρητο στο να αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες απάτες, οι οποίες τελικά εντοπίστηκαν από την εταιρεία.

«Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο είμαστε πανέτοιμοι να στηρίξουμε και να εγκρίνουμε οποιαδήποτε νέα μέτρα ενίσχυσης των υπηρεσιών ελέγχου του Υπ. Εμπορίου, αλλά περαιτέρω και να ενισχύσουμε τις νομοθεσίες που θα καθιστούν αποτρεπτικό στο να προβούν σε ανάλογου είδους παρανομίες απέναντι στους Κύπριους καταναλωτές», ανέφερε.

Χαρακτήρισε έγκλημα να υποχρεώνεται ο Κύπριος καταναλωτής σε περιόδους κρίσης που σηκώνει τεράστιο βάρος με την κατανάλωση καυσίμων, να καταβάλλει και επιπρόσθετο καπέλο εξαιτίας «κάποιων απατεώνων και ασυνείδητων που παραβιάζουν νόμους και αρχές». Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα είναι αμείλικτη στην πάταξη παρόμοιων φαινομένων.

Εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπ. Εμπορίου, ο Αρτέμης Ασπρής, διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο γνωρίζει με ακρίβεια το τι συνέβηκε. Εκανε λόγο για ένα ξενόφερτο σύστημα απάτης υψηλής τεχνολογίας. Οπως είπε, τα 3 από τα 4 πρατήρια που εντοπίστηκαν είχαν λιγότερο από έναν χρόνο ζωής.

Ο κ. Ασπρής είπε ότι το Υπουργείο μελέτησε διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, με εκπαίδευση και εισαγωγή νέων τρόπων ελέγχου. Είπε, επίσης, ότι θα χρησιμοποιηθεί και ξένη τεχνογνωσία και θα γίνουν επισκέψεις και σε ξένα εργαστήρια στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Παραδέχτηκε ότι οι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου που εφάρμοζε το Υπουργείο μέχρι σήμερα δεν ήταν επαρκείς για αντιμετώπιση του φαινομένου. Ανέφερε, ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο σύστημα απάτης ήταν τόσο εξειδικευμένο και αποδοτικό που δεν θα ήταν δυνατόν να αποκαλυφθεί, ακόμα κι αν οι έλεγχοι του Υπ. Εμπορίου γίνονταν σε άλλες ώρες.

Ο Πρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου εξήγησε ότι το σύστημα με το οποίο γινόταν η απάτη σ

Keywords
Τυχαία Θέματα