Άρχισε η δίκη του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη

17:23 1/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων στην Αθήνα ξεκίνησε σήμερα η δίκη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, εκδότη του περιοδικού Hot Doc, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση της «λίστας Λαγκάρντ», στην οποία εμπεριέχονται ονόματα 2.059 ανθρώπων που φέρονται να έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Ο δημοσιογράφος κατηγορείται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.


Ο Νίκος

Κωνσταντόπουλος, συνήγορος του Κ. Βαξεβάνη, σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ.Πεπόνης και Σπ.Μουζακίτης στέλνουν στη Βουλή τη λίστα Λαγκάρντ να διώκεται ο δημοσιογράφος που τη δημοσιοποίησε, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «η μαχόμενη δικαιοσύνη πρέπει να πει `όχι` σε τέτοιες διώξεις, σκοπιμότητας και μεθόδευσης».
Στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του Κ. Βαξεβάνη, μεταξύ άλλων, προσήλθε και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων, Τζιμ Μπουμελά, ο οποίος σημείωσε το « τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον» για την υπόθεση δημοσιοποίησης της φερόμενης ως λίστας Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη δίωξη είναι έξω από τη λογική. Σημείωσε δε ότι αυτονόητο καθήκον του δημοσιογράφου είναι να προχωρά στη δημοσιοποίηση των στοιχείων που έχει στη διάθεση του.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, ανέφερε ότι «η δημοσιοποίηση είναι καθήκον και υποχρέωση του δημοσιογράφου σύμφωνα με τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, το Σύνταγμα, τους νόμους και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Keywords
Τυχαία Θέματα