Άρχισε στη Λεμεσό στρατηγικό σεμινάριο για τη δικαστική συνεργασία ΕΕ και γειτονικών χωρών

16:25 4/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με θέμα τη δικαστική συνεργασία στο πλαίσιο του ποινικού δικαίου, μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης, άρχισε σήμερα στη Λεμεσό το στρατηγικό σεμινάριο της EUROJUST, η οποία έχει ως αποστολή την υποστήριξη και την ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών, για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος που επηρεάζει την ΕΕ.

Το διήμερο σεμινάριο, με θέμα “Judicial cooperation in criminal matters

between the Member States and Southern neighbours of the EU”, εντάσσεται στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας και συνδιοργανώνεται από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Σε διάσκεψη Τύπου, η Πρόεδρος της EUROJUST Michele Coninsx, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την Κυπριακή Προεδρία, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης του σεμιναρίου για τη συνεύρεση ειδικών από χώρες της ΕΕ και των γειτονικών χωρών της Αλγερίας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Μαρόκου, της Τυνησίας και των Παλαιστινιακών Αρχών.

“Η Eurojust είναι ένα σώμα της ΕΕ, το οποίο διασφαλίζει το συντονισμό και τη συνεργασία σε μεγάλες εγκληματικές υποθέσεις και ότι οι εγκληματίες, υποθέσεων διακίνησης ναρκωτικών, τρομοκρατίας, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, διώκονται με το σωστό τρόπο και δικάζονται και καταδικάζονται όσο το δυνατό συντομότερα”, είπε η κ.Coninsx, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η καλύτερη δυνατή και αποτελεσματική συνεργασία, τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ, για το τώρα και για το αύριο.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του που η Κύπρος φιλοξενεί το σεμινάριο, καθώς και τη βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την στενότερη σχέση μεταξύ της ΕΕ και των γειτονικών χωρών της στο Νότο.

Εξάλλου, σε σύντομο χαιρετισμό του που απηύθυνε νωρίτερα, κατά την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου, ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι μια από τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας και λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική θέση του νησιού και τις πολύ καλές σχέσης γειτονίας, είναι να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά τις νοτιότερες γειτονικές χώρες και αντιστρόφως.

“Το σημερινό οργανωμένο έγκλημα, δεν γνωρίζει σύνορα και οι εγκληματικές οργανώσεις συνεργάζονται, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή πολιτικών θέσεων”, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, τονίζοντας πως “μια επιτυχημένη μάχη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, χρειάζεται μια αποτελεσματική στρατηγική και η Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας πιστεύει ότι αυτή η στρατηγική πρέπει να εστιαστεί και στη βελτίωση, τόσο της περιφερειακής, όσο και τις διεθνούς δικαστικής συνεργασίας”.


Keywords
Τυχαία Θέματα