Άσμουσεν: Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι συστημική για την Ευρωζώνη

19:56 22/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη ακόμη εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη για την οποία η ζώνη του ευρώ πάλεψε σκληρά για να επανακτηθεί το 2012, δήλωσε την Τρίτη το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιέρκ Άσμουσεν, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η Κύπρος θα μπορούσε να είναι συστημική για την Ευρωζώνη.

Τα σχόλιά του Γερμανού αξιωματούχου ακολουθούν, σύμφωνα με το Reuters, τις αμφιβολίες που εκφράζονται κατά πόσο το μικρό νησιωτικό κράτος, με Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μόλις 0,2% της παραγωγής της Ευρωζώνης, είναι αρκετά μεγάλο ώστε μια πιθανή χρεοκοπία του να διαταράξει την Ζώνη του ευρώ στο σύνολο της, κίνδυνος που αποτελεί προϋπόθεση για ένα σχέδιο διάσωσης.

“Άτακτες εξελίξεις στην Κύπρο θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο που έγινε το 2012 για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Η Κύπρος θα μπορούσε κάλλιστα να είναι συστημική για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, παρά το μέγεθός της”, είπε ο κ. Άσμουσεν στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

“Υπό κανονικές συνθήκες θα περίμενε κανείς ο άμεσος αντίκτυπος μιας χρεοκοπίας να είναι περιορισμένος, και είναι προφανές ότι χωρίς βοήθεια η χώρα θα χρεοκοπήσει”, είπε στο Reuters, αλλά πρόσθεσε ότι η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική.

“Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική. Ακόμη και αν η υπόσχεση για το OMT (το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ – Outright Monetary Transactions) και άλλες σημαντικές αποφάσεις έχουν ηρεμήσει τις αγορές, αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εύθραυστη”, πρόσθεσε.

Μεταξύ εκείνων που αμφισβητούν τις πιθανές επιπτώσεις των δυσκολιών στην Κύπρο είναι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν είναι ακόμη σαφές ότι “τα προβλήματα στην Κύπρο θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την Ευρωζώνη, στο σύνολό της”.

Αλλά, ο κ. Άσμουσεν είπε ότι τα κυπριακά προβλήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την δύο φορές διασωθείσα Ελλάδα, μέσω τραπεζικών διαύλων και να στείλουν αρνητικό μήνυμα για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, κυρίως βλάπτοντας τις προοπτικές για τα κράτη που προσπαθούν να ανακτήσουν πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα