Αβέρωφ: Επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας για πιθανή ένταξη στον Μηχανισμό

14:52 25/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε σήμερα πως η Βουλή των Αντιπρόσωπων θα πρέπει να κυρώσει το συντομότερο δυνατό την τροποποίηση του άρθρου της Συνθήκης της Λισσαβόνας για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, επειδή εάν «ω μη γένοιτο» χρειαστεί, η Κύπρος δεν θα μπορεί να κτυπήσει την πόρτα του Μηχανισμού εφόσον δεν έχει πρότερα κυρώσει

τη Συνθήκη.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «σήμερα εξετάσαμε το κυρωτικό νόμο για αλλαγή άρθρου της Συνθήκης της Λισσαβόνας που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη της ευρωζώνης να επικυρώσουν το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, αυτό το δίχτυ ασφαλείας για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης που ενδεχομένως θα χρειαστούν οικονομική στήριξη είτε για το χρηματοπιστωτικό τους τομέα είτε για τις ίδιες ανάγκες των δημόσιων οικονομικών τους».

Τονίζοντας ότι η κύρωση της τροποποίησης επείγει, εξήγησε πως «είναι επείγον γιατί πρέπει να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια των κρατών – μελών μέχρι τέλος Μαΐου για να μπορέσουμε να επικυρώσουμε και τα νομοσχέδια που αφορούν την καταβολή, των πρώτων δόσεων σε αυτό το Μηχανισμό».

Η συνεισφορά της Κύπρου ως πληρωθέντος κεφαλαίου είναι 150 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2014 , σε δύο δόσεις των 30εκ. ευρώ έκαστη, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως με τα 150εκ αυτό θα επιβαρυνθεί κατά 0,8% το δημόσιο χρέος.

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως οι υπόλοιπες δεσμεύσεις της Κύπρου είναι σε εγγυήσεις που θα πρέπει μαζί με το πληρωθέν κεφάλαιο των 150εκ να συμπληρώνουν ένα ποσό που ξεπερνά το 1,3 δις ευρώ.

«Θεωρώ ότι αυτά είναι επείγοντα, γιατί αν ω μη γένοιτο η Κύπρος χρειαστεί να κτυπήσει την πόρτα των μηχανισμών της ΕΕ, δεν θα μπορέσουμε να το πράξουμε εάν η Κύπρος δεν έχει εκ των προτέρων κυρώσει αυτές τις αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής της ΕΕ», διευκρίνισε περαιτέρω ο κ. Νεοφύτου.

Το κυρωτικό νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, είπε και απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε πως υπάρχουν ενστάσεις από κάποια κόμματα διευκρινίζοντας ότι το δικό του κόμμα δεν έχει ένσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα