Χάσιμο χρόνου οι συναντήσεις των δύο ηγετών δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας

16:24 2/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Χάσιμο χρόνου είναι οι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών λόγω της στάσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας ετοιμότητα να αντιμετωπίσει το σχέδιο Β’ της Τουρκίας, αλλά και να επαναφέρει την τρίπτυχη πρόταση του 2010.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλούσε κατά τη συνάντηση με το προσωπικό της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και κληθείς να σχολιάσει, με αφορμή τη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, τυχόν προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τεχνητή

κρίση και εάν φοβάται κάτι ανάλογο που είχε γίνει την παραμονή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, όταν ο τότε Τ/κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχε ανοίξει τα οδοφράγματα, απάντησε ότι σωστά τότε και η δική μας πλευρά είχε συναινέσει στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων λαμβάνοντας κάποια προστατευτικά μέτρα. Η Τουρκία τώρα στέλνει τα αντίθετα μηνύματα, είπε σημειώνοντας ότι εάν η ερώτηση αφορά το άνοιγμα της Αμμοχώστου και το σχέδιο Β, ”υπάρχουν τα πλάνα Β, είναι σαφές. Είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε”.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, θα επαναφέρει με ένταση το τρίπτυχο της πρότασής του το καλοκαίρι του 2010 για άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου υπό την διοίκηση των ΗΕ ως προβλέπεται στο ψήφισμα 550 του ΣΑ του ΟΗΕ, το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία και τη διοίκηση της ΕΕ και την ετοιμότητά μας να ξεπαγώσουμε κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Είναι μια πρόταση, είπε, που οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα για όλες τις πλευράς. ”Υπερασπιζόμενοι βέβαια την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάλι”.

Το διαβίβασε αυτό και πρόσφατα στον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ανέφερε, μέσω του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, ο οποίος ”διαδραμάτισε και το ρόλο του απεσταλμένου του κ. Γκιουλ” κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό στη Λευκωσία. Το ίδιο, είπε, υπογράμμισε και στον Αλεξάντερ Ντάουνερ ενώ το τρίπτυχο αυτό επαναφέρει και σε γραπτά μηνύματα που στέλνει.

Η Τουρκία τότε, συνέχισε, είχε κάνει πρόταση να ανοίξει το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου. ”Δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοια πρόταση, γιατί άπτεται της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και προπάντων όσο συνεχίζεται ο εποικισμός και ενόσω συνεχίζεται ο εντατικός σφετερισμός ε/κ περιουσιών”. Εάν γίνει η πρόταση της ε/κ πλευράς αποδεκτή, δημιουργούνται προοπτικές για εργασία εκατοντάδων ανθρώπων, αν όχι και χιλιάδων, Ε/κ και Τ/κ και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου θα δημιουργήσει – σημείωσε – προϋποθέσεις συνάφειας καθημερινής και εμπορικών και άλλων ανταλλαγών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο που έφερε ως ανεπίσημο χρονικό ορόσημο την ημερομηνία ανάληψης της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δεν είπε κάτι τέτοιο. ”Επισήμως εμένα ο κ. Ντάουνερ δεν μου ανέφερε ανάληψη της Προεδρίας. Δεν ξέρω αν φοβάται να το κάνει και το λέει σε σας”. Μίλησε, σημείωσε, για το καλοκαίρι και για ε

Keywords
Τυχαία Θέματα