Συνεχίστηκε η συζήτηση στην Επ. Παιδείας για ίδρυση Ιατρικής Σχολής

16:03 2/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την άμεση αναγκαιότητα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο, τόνισε, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Μαλάς είπε ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία της συζήτησης για τη δημιουργία της Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο.

”Εξήγησα στην Επιτροπή Παιδείας

για την άμεση αναγκαιότητα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της Ιατρικής Σχολής. Εχουμε καθυστερήσει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν οι πρώτες προσλήψεις ακαδημαϊκού προσωπικού το Σεπτέμβριο του 2012, έτσι που να λειτουργήσει η Σχολή και να ενταχθούν οι πρώτοι φοιτητές το 2013. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο, είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα η δημιουργία της Ιατρικής Σχολής. Θα αναβαθμίσει στα μέγιστα την ιατρική φροντίδα στον τόπο μας και θα έχει άμεσα οικονομικά οφέλη. Χαίρομαι γιατί η Επιτροπή Παιδείας έχει αναγνωρίσει αυτή τη διάσταση και εύχομαι πολύ σύντομα το νομοσχέδιο να βρεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, έτσι ώστε να ψηφιστεί και να μπορεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου να προχωρήσει στην προκήρυξη των θέσεων”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός είναι γύρω στις 900.000 ευρώ. ”Αυτή είναι η εκτίμηση του Πανεπιστημίου Κύπρου, όμως, επειδή μιλούμε ουσιαστικά για το ένα τέταρτο του χρόνου για το 2012, το κόστος θα είναι μικρότερο”, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους, σε δηλώσεις του, είπε ότι ως Υπουργείο Παιδείας έχουν καταθέσει εδώ και καιρό το τροποιητικό νομοσχέδιο.

”Αναμένουμε άμεσα και αυτή ήταν η δέσμευση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ότι θα προωθηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση σε νόμο, έτσι ώστε να προχωρήσουν μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα για την πρόσληψη των πρώτων τριών ακαδημαϊκών από αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες την επόμενη χρονιά 2013 – 2014, να λειτουργήσει η Ιατρική Σχολή και να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές. Είναι άμεσης προτεραιότητας. Η κοινωνία απαιτεί την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής. Εμείς ως Υπουργεία Παιδείας και Υγείας και ως Κυβέρνηση έχουμε κάνει όλες τις διαδικασίες και αναμένουμε την λήψη απόφασης από την Βουλή”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης, σε δικές του δηλώσεις, είπε ότι σήμερα συνεχίστηκε η συζήτηση που αφορά την ίδρυση και λειτουργία της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

”Συμφωνούμε κατ’ αρχήν. Απ’ εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι και έχω την εντύπωση, ειδικά αυτή τη δεδομένη στιγμή, δεν έχει κανένα Κύπριο πολίτη που δεν μπορεί να πιστοποιήσει το γεγονός ότι κάθε ευρώ που δίδεται από το υστέρημα του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη για οποιοδήποτε έργο πρέπει να ερευνάται, να γίνεται συγκεκριμένη τεχνοοικονομική μελέτη και τα πάντα να είναι διάφανα, κρυστάλλινα και καθαρά”, πρόσθεσε.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, συνέχισε

Keywords
Τυχαία Θέματα