Χιλιάδες κόσμου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

16:18 13/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Πώς παίρνετε μία τέτοια απόφαση κύριε Σαμαρά και κλείνετε τη δημόσια τηλεόραση;», ακούστηκε να λέει ο Νικηφόρος, εννιά ετών εκφράζοντας τους περισσότερους από 15.000 συγκεντρωμένους, δημοσιογράφους, τεχνικούς, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ

και του ΠΑΜΕ. και βρέθηκαν σήμερα το πρωί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, διαδηλώνοντας ενάντια στο κλείσιμο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι συνεχίζουν να κρατούν τη ροή με συνεχόμενο πρόγραμμα το οποίο αναμεταδίδεται μέσω διαδικτύου, από διάφορες ιστοσελίδες, από την ΕΒU, αλλά και ψηφιακά μέσω της τηλεόρασης του 902, παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται περιστασιακά.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της δείχνει ανυποχώρητη καθώς με ηλεκτρονικό μήνυμα του Υπουργείου Οικονομικών προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς διαμηνύεται ότι τυχόν προβολή των κάθε είδους εκπομπών που φέρουν το σήμα της ΕΡΤ πάσης φύσεως εκπομπών – τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών – συνιστά μη αδειοδοτημένη και εξ αυτού του λόγου παράνομη προβολή προγράμματος και αντιμετωπίζει όλες τις κυρώσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Όπως σημειώνεται στο σχετικό μήνυμα – μεταξύ άλλων – «εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την υπ` αριθμ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 (ΦΕΚ Β΄ 1414/11.6.2013) ΚΥΑ καταργείται η δημόσια επιχείρηση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΕΡΤ Α.Ε) και οι θυγατρικές της. Με βάση την παραπάνω απόφαση, διακόπτεται η λειτουργία της εταιρίας ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της και ως εκ τούτου παύει η εκπομπή σήματος από την ΕΡΤ».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα έχει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου για το θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ. Υπενθυμίζεται ότι οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν εκφράσει την αντίθεση τους με το κλείσιμο της ΕΡΤ και δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όταν έρθει στη Βουλή. Στην έκτακτη συνάντηση τους οι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ καυτηρίασαν και το γεγονός ότι η ΕΡΤ έκλεισε χωρίς τη συναίνεση τους θέτοντας ζήτημα για το πλαίσιο λειτουργίας της συγκυβέρνησης. Οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ, αλλά με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ανοιχτή.
Έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ παραμένει πλήθος κόσμου, ενώ ομάδες περιφρούρησης από τους απεργούς εργαζομένους στα ΜΜΕ βρίσκονται γύρω από το κτήριο. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ξεκίνησαν από χθες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο της ΕΡΤ και εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους στους συναδέλφους τους.
Το παρών στη συγκέντρωση έδωσε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι «το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης πέφτει μονάχα όταν μια χώρα κυρίαρχη καταλαμβάνεται από ξένες δυνάμεις ή όταν καταλύεται πραξικοπηματικά η δημοκρατία». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «αυτό που συνέβη προχθές το βράδυ είναι πρωτοφανές, σε συνθήκες δημοκρατίας και ειρήνης. Η κυβέρνηση Σαμαρά φέρει ακέραια την ευθύνη, διότι με τη συμβολική αυτή πράξη επιχείρησε τη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης, την κατάλυση της δημοκρατίας, των δημοκρατικών ελευθεριών, αλλά ταυτόχρονα επιχείρησε να παραδώσει την ενημέρωση στα ιδιωτικά συμφέροντα της διαπλοκής, και μάλιστα μονοπωλιακά».
Όπως είπε «η μαζική παρουσία του ελληνικού λαού σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, όπου υπάρχουν κτίρια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καταδεικνύει ότι σ΄ αυτόν τον τόπο η δημοκρατία κατακτήθηκε με αγώνες και με αίμα και με αγώνες και με αίμα θα δώσουμε τη μάχη για να τη διατηρήσουμε» και κάλεσε κάθε δημοκράτη και δημοκράτισσα, ανεξάρτητα από το σε ποιο κόμμα ανήκει, να σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων στην ΕΡΤ και να δει «στο πρόσωπό τους το δικό τους μέλλον, αν τώρα δεν σταματήσουμε τη βαρβαρότητα και την εκτροπή».
Παρών στις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο Ραδιομέγαρο ήταν και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δήλωση του ανέφερε ότι: «δεν υπάρχει καιρός για νέες αυταπάτες. Οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να γυρίσουν επιτέλους την πλάτη στα κόμματα της διαχείρισης της κρίσης σε βάρος τους, στα κόμματα που διαχειρίζονται την κρίση σε όφελος των μονοπωλίων. Δεν υπάρχουν νέοι σωτήρες». Ο ΓΓ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε όλους τους νεόκοπους σωτήρες και στις συμβιβασμένες «εργοδοτικές, κυβερνητικές, ρεφορμιστικές, συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να ενισχύσουν, να δυναμώσουν την ένταξη στη Λαϊκή Συμμαχία, να δυναμώσουν την κοινή τους πάλη, να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις στο κίνημα, να ενισχύσουν την ίδια την προοπτική τους».
Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε ότι το ΚΚΕ, το οποίο έχει καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή των Ελλήνων, ζητά άμεσα την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και να ανοίξει εδώ και τώρα η δημόσια ραδιοτηλεόραση, την οποία χαρακτήρισε κοινωνικό αγαθό, που ανήκει και πρέπει να ανήκει στο λαό. Τέλος καταδίκασε τη διακοπή του ψηφιακού σήματος του 902 από τη DIGEA, επειδή μετέδιδε το πρόγραμμα της ΕΡΤ, λέγοντας ότι αυτά «είναι απαράδεκτα, είναι νέα κρούσματα αυταρχισμού, νέος κατήφορος και της κυβέρνησης και του αστικού κράτους».
Οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, με ανακοίνωση τους χαιρέτισαν «τις δεκάδες χιλιάδες ανέργων, εργαζομένων, συνταξιούχων, φοιτητών και μαθητών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργαζομένων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και των συνδικάτων, διαδηλώνοντας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, για να συνταχθούν στον αγώνα για ελεύθερη, δημόσια ενημέρωση».
Οι εργαζόμενοι της δημόσιας τηλεόρασης αναφέρουν χαρακτηριστικά: «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ομολόγησε χθες την πραγματική αιτία για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ: Τον ενοχλεί η συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και ο τρόπος που η ΕΡΤ καλύπτει την επικαιρότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη παραδοχή ότι η απόφαση έχει πολιτικά κίνητρα και στοχεύει ευθέως κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων της έκφρασης, της πληροφόρησης και του συνδικαλισμού».
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ κατήγγειλαν την προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου «να στήσει κέντρο παραπληροφόρησης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, χρησιμοποιώντας απεργοσπαστικό μηχανισμό στελεχωμένο από υπαλλήλους άλλων κλάδων (ΠΕ2) και παραβιάζοντας την απόφαση των εργαζομένων για απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι στη ΓΓΕΕ επαναβεβαιώνουν ότι συντάσσονται με τους συναδέλφους τους για να εμποδίσουν το «λουκέτο» στην ΕΡΤ».
Επίσης στην ανακοίνωση τους καταδικάζουν «την επέμβαση-οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών προς τα ιδιωτικά ΜΜΕ για αποκλεισμό του απεργιακού προγράμματος της ΕΡΤ. Η πρωτόγνωρη οδηγία απειλεί ότι «τυχόν προβολή των πάσης φύσεως εκπομπών που φέρουν το σήμα της ΕΡΤ Α.Ε. από περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, συνιστά μη αδειοδοτημένη και εξ’αυτού του λόγου παράνομη προβολή προγράμματος και αντιμετωπίζει όλες τις κυρώσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία»».
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ καλούν τη Βουλή των Ελλήνων να διατάξει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να εγκαταλείψει οποιοδήποτε σχέδιο επέμβασης δυνάμεων καταστολής στο χώρο του Ραδιομέγαρου, καθώς και τον υπουργό Οικονομικών να εγκαταλείψει την εμπρηστική λογική που μέχρι σήμερα υιοθετεί: οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εγγυώνται τη δημόσια περιουσία του ελληνικού λαού.
Τέλος ζητούν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας «να απαιτήσει από την κυβέρνηση να σεβαστεί το Σύνταγμα και να σταματήσει να παραβιάζει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής στο κτίριο της ΕΡΤ».

Keywords
ΕΡΤ, αλέξης τσίπρας, σαμαρας, απεργια, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, παμε, στουρναρας, φεκ, κυα, τηλεοραση, εταιρια, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, δημαρ, ιουνίου, βουλη, αναδιαρθρωση, μμε, απεργιες, συριζα, τσιπρας, φίμωση, ελλαδα, ΚΚΕ, καιρος, digea, νέα, δραση, συνταγμα, Αντωνης Σαμαρας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, καθαρα δευτερα, απεργια μμε, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, τελος του κοσμου, κρουσματα σημερα, αλέξης τσίπρας, κομματα, κουβελης, το θεμα, βουλη των ελληνων, δημοκρατια, θεμα, μμε, πλαισιο, προγραμμα, τηλεοραση, αγωνες, αιμα, βραδυ, γεγονος, δευτερα, δηλωση, δειχνει, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εταιρια, ετων, ευθυνη, ζητα, ιδια, κυβερνηση, κυριε, κομμα, κτιριο, κτιρια, κυα, λειτουργια, οφελος, παμε, ροη, προβληματα, πρωι, συγκεντρωση, σχεδιο, φίμωση, ανηκει, δημητρης, δικαιωματα, χωρα, ιουνίου, ομαδες, σημα
Τυχαία Θέματα