Συζήτηση πρότασης ΔΗΣΥ στην Επ. Εσωτερικών για αποκοπή διαφήμισης από το ΡΙΚ

15:38 13/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής εξέφρασαν σήμερα προβληματισμό και διάφορες απόψεις ως προς την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για απαγόρευση διαφημίσεων στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου.

Κατά πόσο το θέμα θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα αποφασιστεί την ερχόμενη

Πέμπτη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι κατά της απαγόρευσης της διαφήμισης στο ΡΙΚ τάσσονται οι διαφημιστές, οι διαφημιζόμενοι, οι ιδιοκτήτες εφημερίδων ακόμα και οι ίδιοι οι ιδιωτικοί σταθμοί.

Σημείωσε ότι τα 4 εκ. ευρώ των διαφημιστικών εσόδων του ΡΙΚ δεν θα μεταφερθούν απαραίτητα στον ιδιωτικό τομέα. Πρόσθεσε ότι η κρατική χορηγία προς το ΡΙΚ μειώθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 40% ενώ υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη μείωση.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαφήμισης και Επικοινωνίας Στέλιος Αναστασιάδης δήλωσε ότι με την απαγόρευση της διαφήμισης στο ΡΙΚ, οι διαφημιζόμενοι δεν θα μεταφέρουν τις διαφημίσεις κατά ανάγκη στα ιδιωτικά κανάλια.

Αν αφαιρεθεί η δυνατότητα από το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) να παίρνει διαφήμιση, τότε χάνεται η δυνατότητα σε διαφημιζόμενους να διαφημίσουν ανάλογα με το αντικείμενο και την ποικιλία των προγραμμάτων στο ΡΙΚ, ήταν η θέση του Προέδρου του ΔΣ του Ιδρύματος Μάκη Συμεού.

Ο κ. Συμεού είπε πως «χάνεται η δυνατότητα που έχει το ΡΙΚ να ανταλλάσει έναντι διαφήμισης υπηρεσίες για παράδειγμα σε εφημερίδες που επιθυμούν να διαφημιστούν στο ΡΙΚ και το ΡΙΚ ταυτόχρονα να διαφημιστεί».

Μειώνεται, συνέχισε, η δυνατότητα του ΡΙΚ για παραγωγή προγραμμάτων, θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής γιατί ένα μεγάλο μέρος των προγραμμάτων γίνονται με αντάλλαγμα διαφήμισης και θα χαθεί η δυνατότητα χορηγίας επικοινωνίας την οποία σήμερα το ΡΙΚ σε μεγάλο βαθμό δίνει για κοινωνικούς, πολιτιστικούς, πολιτικούς και άλλες εκδηλώσεις.

«Θα χαθεί η δυνατότητα να ενισχύουμε τον κινηματογράφο και ειδικά τους δημιουργούς γιατί το ΡΙΚ στα τελευταία χρόνια έναντι διαφημιστικού χρόνου έχει κάνει αρκετές συμπαραγωγές κινηματογραφικών ταινιών και πιστεύουμε ότι θα μειωθεί ένα έσοδο το οποίο αν και δεν κυνηγάμε πάρα πολύ είναι ένα μεγάλο ποσοστό για την βασική λειτουργία του ΡΙΚ», πρόσθεσε.

Θέλω να επισημάνω, ανέφερε ο κ. Συμεού, ότι στην Επιτροπή οι διαφημιζόμενοι, οι διαφημιστικές εταιρείες ακόμη και εφημερίδες αντιδρούν στην αποκοπή της διαφήμισης από το ΡΙΚ και ο λόγος είναι ότι αισθάνονται ότι όσα πηγαίνουν στο ΡΙΚ 1 για διαφήμιση δεν θα πάνε κατά ανάγκη στους ιδιωτικούς σταθμούς.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι και το έχουμε δηλώσει δημόσια να βοηθήσουμε να στηριχθεί η ιδιωτική ραδιοτηλεόραση στην Κύπρο στις δύσκολες μέρες που περνάμε αυτό δεν σημαίνει όμως κατά ανάγκη ότι πρέπει να γίνει με την αποκοπή της διαφήμισης από το ΡΙΚ», ανέφερε.

Έχουμε προτάσεις, πρόσθεσε, «θα τις συζητήσουμε με την πολιτεία και καλωσορίζουμε την άποψη ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος για τον ρόλο και αποστολή αλλά και την μακρόχρονη επιχορήγηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Θα μπορούσαμε, σημείωσε, να καλύπτουμε πολλά γεγονότα σε συνεργασία με τους ιδιώτες τα οποία δεν καλύπτουμε σήμερα.

Διευκρίνισε και τόνισε ότι δεν σημαίνει ότι όποιο ποσό αποκοπεί διαφήμισης από το ΡΙΚ κατά ανάγκη δεν θα μεταφερθεί στους ιδιώτες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού σε δήλωση του μετά τη συνεδρία διατύπωσε την θέση ότι η μείωση της κρατικής χορηγίας προς το ΡΙΚ από τα 48 εκ. που ήταν πριν τρία χρόνια στα 26,4 εκ. αποδεικνύει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι υπήρχε περιθώριο εξοικονόμησης.

Προσθέτοντας ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω εξοικονομήσεις, είπε ότι έχει ειπωθεί στην Επιτροπή πως η διαφημιστική πίττα έχει μειωθεί κατά 70%, γεγονός που μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα επιβίωσης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών γι αυτό και πολλοί υπάλληλοι αυτών των σταθμών οδηγούνται στην ανεργία και οι ίδιοι οι σταθμοί να κινδυνεύουν με κλείσιμο.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι θέλουμε την πολυφωνία στην Κύπρο σημειώνοντας την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες ώστε όλοι να επιβιώσουν.

Είπε ακόμα ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το ρόλο που έχει να διαδραματίσει το ΡΙΚ και συμπλήρωσε ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το ΡΙΚ θα μπορέσει να επιτελεί αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο και εθνική αποστολή. Πρόσθεσε τέλος ότι θα συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλιστεί η συνέχιση της αποστολής του ΡΙΚ.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας είπε ότι οι απόψεις που εκφράστηκαν στη συνεδρία δεν φάνηκε ότι μας δίνουν το δικαίωμα να προχωρήσουμε αβίαστα στη λήψη κάποιας απόφασης.

Σημείωσε πως αν ψηφίσουμε αυτή την πρόταση νόμου δεν θα εξυπηρετηθεί ο στόχος που τίθεται με την κατάθεση της για στήριξη των ιδιωτικών καναλιών.

Η ΕΔΕΚ ανέφερε ο κ. Σαρίκας είπε πως από τη μια πρέπει να βρεθεί τρόπος στήριξης των ιδιωτικών καναλιών χωρίς ωστόσο να στραγγαλιστεί το ΡΙΚ, που επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα. Η ΕΔΕΚ θα πραγματοποιήσει επαφές με το ΔΣ κα την διεύθυνση του ΡΙΚ και όλους τους εμπλεκόμενους για να διαμορφώσει καλύτερη εικόνα και την τελική του θέση.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε στην συνεδρία ότι υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος με το ΡΙΚ για επαναπροσδιορισμό του ρόλου και της αποστολής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι δεν θα δοθούν επιπρόσθετα χρήματα στο ΡΙΚ σε περίπτωση που αποκοπεί η διαφήμιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα