Χρειάζεται διαρθρωτικά μέτρα η Κύπρος, εκτιμά ο καθηγητής Λ. Τσούκαλης

18:17 3/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα μετέτρεψε το διεθνή καπιταλισμό σε «καπιταλισμό –καζίνο», αναφέρει με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Λουκάς Τσούκαλης.

Ο κ. Τσούκαλης αναφέρει, επίσης, ότι το ‘κούρεμα’ των ελληνικών κρατικών ομολόγων αναπόφευκτα έχει επιπτώσεις και στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και σημειώνει ότι οι τράπεζες

λειτούργησαν στη λογική ότι καμία προηγμένη χώρα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας σε ό,τι αφορά την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Συγκρίνοντας την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με την κατάσταση της Κύπρου, επισημαίνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ χειρότερη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι και η κυπριακή οικονομία χρειάζεται να προχωρήσει σε σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα, καθώς επίσης και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και επειγόντως το θέμα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ο κ. Τσούκαλης εκφράζει, επίσης, την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα με την κρίση χρέους, αν και θα είναι, όπως αναφέρει, πάρα πολύ δύσκολο.

Εκφράζει ακόμη την ελπίδα ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι με την οργή και την αγανάκτηση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που περνά η χώρα. Σημειώνει, τέλος, ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας απεδείχθη κατώτερο των περιστάσεων, ωστόσο αναγνωρίζει και ευθύνες στην ελληνική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά πόσον θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ο επηρεασμός του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου από την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, κυρίως λόγω της μεγάλης έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, ο κ. Τσούκαλης είπε ότι «από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ελλάδα, όλοι οι κάτοχοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων, είτε αυτοί είναι Έλληνες ιδιώτες, είτε κυπριακές τράπεζες ή ασφαλιστικά ταμεία της Ολλανδίας, υφίστανται τις συνέπειες».

Σημείωσε ότι «η κατάρρευση των τιμών των κρατικών ομολόγων στις ελεύθερες αγορές ήταν μεγάλη και από τη στιγμή που οδηγηθήκαμε δυστυχώς – αλλά ήταν αναπόφευκτο- στο περίφημο ‘κούρεμα’, δυστυχώς όλοι ‘κουρεύονται’».

«Και επειδή οι κυπριακές τράπεζες είναι εκτεθειμένες, όχι μόνο λόγω κατοχής ελληνικών κρατικών ομολόγων, αλλά επειδή έχουν επενδύσει και στην ελληνική οικονομία, μια κρίση ελληνική, αναμφίβολα, αναπόφευκτα, έχει επιπτώσεις και στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύνοδο Κορυφής όπου αποφασίστηκε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, θα μπορούσε να μην συναινέσει σ’ αυτή την απόφαση χωρίς να λάβει πρώτα κάποιες διασφαλίσεις για την προστασία του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα, κάνοντας χρήση και του δικαιώματος της αρνησικυρίας, ο κ. Τσούκαλης είπε ότι «ειλικρινά, ομολογώ ότι δεν φαντάζομαι καν πώς θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο».

«Από τη στιγμή που αποφασίστηκε γενικότερα ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους ήταν αναπόφευκτο, πώς θα έβαζε βέτο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατ

Keywords
Τυχαία Θέματα