Σημαντική αύξηση στα νέα κρούσματα μελανώματος

17:37 3/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σημαντική αύξηση στη διάγνωση νέων κρουσμάτων μελανώματος τα οποία μπορεί να αποτελούν άμεσο κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τη ζωή, έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΔΑΕΚ) Ανδρέας Παλλούρας, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λευκωσία.

Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, στη διάσκεψη ανακοινώθηκε η φετινή εκστρατεία διάγνωσης και πρόληψης του κακοήθους μελανώματος και γενικότερα του καρκίνου του δέρματος με τίτλο

Ευρωμελάνωμα 2012. Η εκστρατεία διοργανώνεται κάθε χρόνο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες την πρώτη εβδομάδα Μαΐου, και έχει ως απώτερο στόχο την επιμόρφωση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του κακοήθους μελανώματος.

Κύριες αιτίες του φαινομένου και της μεγάλης αύξησης που παρατηρείται, είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικές μεταβολές που έχουν κάνει το κακοήθες μελάνωμα ως ένα από τα ταχύτερα εξαπλωνόμενα κακοήθη νεοπλάσματα στον άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίστηκε, η επιμόρφωση και συνεπώς η ικανότητα για έγκαιρη ανίχνευση του μελανώματος μπορούν να συμβάλουν στην σωστή πρόληψη της νόσου.

Μέσα από μια εκτενή αναφορά στα διάφορα είδη καρκίνου του δέρματος και στις μεθόδους ανίχνευσης του, οι εκπρόσωποι της ΔΑΕΚ κατέστησαν σαφές ότι το μελάνωμα μπορεί να εντοπιστεί με γυμνό μάτι, κάτι το οποίο θα πρέπει να ενθαρρύνει τους ασθενείς να παρατηρούν τακτικά το δέρμα τους και να συμβουλεύονται το δερματολόγο τους με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται συχνά αυτοεξέταση του δέρματος, ενώ η λήψη μέτρων προστασίας από τον ήλιο είναι απαραίτητη.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία της προστασίας του δέρματος των παιδιών, καθώς τα ηλιακά εγκαύματα στην ηλικία αυτή αποτελούν προδιαθετικό παράγοντα για τη μελλοντική ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Η φετινή εκστρατεία, με σήμα κατατεθέν την μπανάνα, στην οποία κανείς μπορεί να εντοπίσει συμβολικά τα διάφορα στάδια και μορφές εξέλιξης των σπίλων, έχει σκοπό να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού και να παροτρύνει τον καθένα από εμάς να ψάξει, να παρατηρήσει και να ενδιαφερθεί για τους σπίλους που εντοπίζει στο δέρμα του.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις για ευαισθητοποίηση του κοινού θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 5 Μαΐου στο The Mall of Cyprus στη Λευκωσία και στο MyMall στη Λεμεσό.

Οπως κάθε χρόνο, οι Κύπριοι δερματολόγοι θα εξετάζουν δωρεάν ασθενείς για πιθανό μελάνωμα κατόπιν ραντεβού τη Δευτέρα 7 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα