Χριστόφιας: “Αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της ευλαβικής προσήλωσης”

13:34 16/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η προσήλωση σε ξεπερασμένα μοντέλα μιας χωρίς έλεγχο ελεύθερης αγοράς στην Ευρώπη δεν έδωσε προτεραιότητα στον άνθρωπο και την κοινωνία, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι σήμερα όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι στέκονται στην ουρά για μια μερίδα φαγητό.

Σε ομιλία του στην 7η ετήσια διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο κόσμος και ειδικά εμείς στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες

της ευλαβικής προσήλωσης σε ξεπερασμένα δογματικά μοντέλα μιας άκρατης και χωρίς έλεγχο ελεύθερης αγοράς που δεν έδωσαν την αναγκαία προτεραιότητα στην Κοινωνία και στον Ανθρωπο και έχουν διαβρώσει την κοινωνική συνοχή».

Αποτέλεσμα αυτού, συνέχισε, «είναι ότι σήμερα όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι στέκονται στην ουρά για μια μερίδα φαγητού».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε όλους να διδαχθούν από τα λάθη τους και να συμβάλουν ώστε να τερματιστεί η επιβολή παρόμοιων μοντέλων οικονομικής ανάπτυξης στα υπό ανάπτυξη κράτη.

«Η επιλογή της βιώσιμης και συνεκτικής ανάπτυξης θα πρέπει να βασίζεται στις κοινωνικές και ρεαλιστικές ανάγκες κάθε κράτους ξεχωριστά», επισήμανε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ήταν ένας από τους ομιλητές στην τελετή έναρξης των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης. Αλλοι ομιλητές στην εναρκτήρια τελετή ήταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο Επίτροπος για θέματα Ανάπτυξης Αντρις Πίμπαλγκς,  ο Πρόεδρος του Μπενίν και Πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης Τόμας Μπόνι Γιάγι, ο Πρόεδρος της Μοζαμβίκης Αρμάδο Εμβλιο Γκουεμπουζα, και ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ.

Απευθυνόμενος στον κ. Μπαρόζο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον συνεχάρη θερμά για το γεγονός ότι η ΕΕ πρωτοπορεί στον αγώνα ενάντια στην πείνα και στον αγώνα για προώθηση της ανάπτυξης.

«Νοιώθω περήφανος ως Ευρωπαίος πολίτης γιατί η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος συνδρομητής στην ανάπτυξη. Θερμά συγχαρητήρια και παρά τα προβλήματα είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε αυτή τη συμβολή μας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε και αναφορά στην Κύπρο, λέγοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, ο λαός της και εγώ προσωπικά είμαστε ιδιαιτέρως ευαίσθητοι μπροστά στην πρόκληση της καταπολέμησης της πείνας και της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας».

«Ας μην ξεχνάμε», συνέχισε, «ότι η Κύπρος υπήρξε, στην πρόσφατη ιστορία της, λήπτης αναπτυξιακής βοήθειας μετά την καταστροφή που προκάλεσε η τουρκική στρατιωτική εισβολή του 1974 και είμαστε ευγνώμονες σε όσους όσοι μας παρείχαν αναπτυξιακή βοήθεια».

Η Κύπρος, συνέχισε, είναι σήμερα μια σχετικά μικρή δωρήτρια χώρα, και επιθυμεί να ανταποδώσει τη χειρονομία της διεθνούς κοινότητας εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς άλλους δοκιμαζόμενους λαούς.

Στο σημείο αυτό παρατήρησε ότι μαζί με τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Κύπρος συνεισφέρει στις παγκόσμιες προσπάθειες στο Κέρας της Αφρικής, στο Σαχέλ, στην Παλαιστίνη και άλλες περιοχές που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα