Δεν νοείται εκσυγχρονισμός, χωρίς επανένωση της πατρίδας, λέει ο Πρόεδρος

19:37 4/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για την Κύπρο δεν νοείται εκσυγχρονισμός χωρίς την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού, μακριά από εθνικιστικές ρητορείες και εξάρσεις που τόσο έχουν βλάψει τον τόπο, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή απονομής του βραβείου πρωτοποριακής δημιουργίας ”Γιάννος Κρανιδιώτης” του ΟΠΕΚ στον Ομότιμο Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα

Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Αντιπρόεδρο του ΕΔΑΔ, Χρήστο Ροζάκη.

Στον χαιρετισμό του, είπε ότι η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου ”πρέπει να γίνει με επίγνωση των πραγματικών δεδομένων διεθνώς, αλλά και την αναγκαία διεκδικητικότητα, με συνεχείς πρωτοβουλίες και δημιουργία συμμαχιών στον διεθνή χώρο, και όχι ένα αυτιστικό απομονωτισμό για να χαϊδεύουμε τα αυτιά της ντόπιας ‘πελατείας’, και αξιοποιώντας τα σύγχρονα δεδομένα της διαπολιτισμικότητας και του σύγχρονου ευρωπαϊκού χώρου”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι εκσυγχρονισμός είναι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της δημοκρατικής λειτουργίας ”κόντρα στη προσπάθεια ποδηγέτησης της κοινωνίας και της πολιτικής”.

Ο εκσυγχρονισμός, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, αποκτά στις σημερινές συνθήκες ξεκάθαρο περιεχόμενο και είναι απαραίτητο εργαλείο για να κορεστούν οι υλικές και πνευματικές ανάγκες του ανθρώπου και της κοινωνίας στο πλαίσιο που τοποθετούν η οικονομία, η τεχνολογία και η επιστημονική εξέλιξη.

”Εκσυγχρονισμός λοιπόν σήμερα είναι η μείωση της ανεργίας και των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων, η πάλη κατά της υποκουλτούρας και η πνευματική δημιουργία, ένα κράτος που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την εξυπηρέτηση του”, συνέχισε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η καθιέρωση του θεσμού του Βραβείου Πρωτοποριακής δημιουργίας ”Γιάννος Κρανιδιώτης” μπορεί να θεωρηθεί ως μια ακόμα ένδειξη ωρίμανσης της κυπριακής κοινωνίας.

Αναφέρθηκε στον Γιάννο Κρανιδιώτη, λέγοντας ότι με τη διορατικότητα και τον συστηματικό τρόπο δουλειάς του, έθεσε τα θεμέλια για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και βοήθησε ποικιλότροπα την εθνική υπόθεση.

”Το βραβείο αυτό είναι μια ελάχιστη αναγνώριση στο έργο που άφησε πίσω του ο Γιάννος Κρανιδιώτης”, τόνισε ο Πρόεδρος, ενώ απευθυνόμενος στον Χρήστο Ροζάκη είπε ότι του απονέμεται επάξια το βραβείο για το πολυσχιδές του έργο.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος έκανε σύντομη αναφορά στο έργο και την προσφορά του Καθηγητή Ροζάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι επιστέγασμα του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός του για τις διεθνείς σχέσεις υπήρξε ο διορισμός του ως εξωκοινοβουλευτικού Υφυπουργού Εξωτερικών στη δεύτερη κυβέρνηση Σημίτη, το 1996, και στη διάρκεια της θητείας του συνέβαλε στη διαμόρφωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με σημαντικότερη ίσως στιγμή τη συμβολή του, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα της συνδιάσκεψης κορυφής του Ελσίνκι, το 1999.

”Ο μύθος του στενού τεχνοκρατισμού που διέπει τη ρητορεία πολλών σήμερα και πρ

Keywords
Τυχαία Θέματα