Διάλογος της ΕΕ με τις χώρες της νοτίου Μεσογείου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

17:13 2/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει σήμερα στις Βρυξέλλες ένα νέο διάλογο με τις χώρες της νοτίου Μεσογείου στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των προγραμμάτων, ως μέρος του χάρτη πορείας της για την εδραίωση της προόδου στην περιοχή μετά την «αραβική άνοιξη» του 2011. Στη εκδήλωση, την Προεδρία της ΕΕ εκπροσωπεί ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους.

Τη διήμερη εκδήλωση φιλοξενεί η Κομισιόν με πρωτοβουλία της Επιτρόπου για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας

και νεολαίας, Ανδρούλλας Βασιλείου, ενώ συμμετέχουν υπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι από τις χώρες της νοτίου Μεσογείου.

«Το μέλλον των χωρών της νοτίου Μεσογείου βρίσκεται φυσιολογικά στα χέρια του λαού και των ηγετών τους, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παράσχει την υποστήριξή της στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», τόνισε στην ομιλία της η κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει εδραιώσει νέες συνεργασίες με κοινές δεσμεύσεις ως προς τις αξίες και αρχές που όλοι συμμερίζονται , δηλαδή δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, καλή διακυβέρνηση, κράτος δικαίου και κοινωνική δικαιοσύνη.

«Η εκπαίδευση είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών και προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας για μια δημοκρατική και ευημερούσα Νότια Μεσόγειο θα πρέπει να επικεντρωθούμε στους νέους ανθρώπους», ανέφερε η Κύπρια Επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αυξήσει σημαντικά τη χρηματοδότηση της για τη Νότιο Μεσόγειο μέσω διεθνών προγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Tempus και το Erasmus Mundus. Το Tempus, που υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει λάβει 12,5 εκατ. ευρώ επιπλέον για την περίοδο 2012-2013, με συνολική ετήσια δαπάνη 29 εκατ. ευρώ ετησίως. Το Erasmus Mundus, που προωθεί την ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη διαπολιτισμική συνεργασία μέσω της συνεργασίας με τρίτες χώρες, θα διαθέσει 80 εκατ. ευρώ στις γειτνιάζουσες νότιες και ανατολικές χώρες για το 2012-2013, ποσό διπλάσιο αυτού που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Ο νέος πολιτικός διάλογος καλύπτει την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Λιβύη, το Μαρόκο, την Τυνησία και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η Συρία ίσως να κληθεί να συμμετάσχει σε μια μελλοντική ημερομηνία, αναφέρει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, στόχοι του Διαλόγου με τις χώρες της νοτίου Μεσογείου για την πολιτική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για τα προγράμματα είναι να προσφέρει μια περιφερειακή πλατφόρμα για πολιτικό διάλογο για την εκπαίδευση, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και σε θέματα νεολαίας, να ανταλλάξει βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες, αξιολογώντας την εμπειρία που αποκομίσθηκε από το Tempus και το Erasmus Mundus, να αξιολογήσει τη βοήθεια της ΕΕ και να εντοπίσει περαιτέρω ανάγκες προς υποστήριξη καθώς και να προωθήσει την περιφερειακή συνεργασία.

Ο Διάλογος έχει στόχο επίσης να υποστηρίξει τους εταίρους στον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπ

Keywords
Τυχαία Θέματα