Διαβεβαίωση νέου Πρέσβη της Κούβας ότι θα συνεχιστεί η υποστήριξη στο Κυπριακό

15:07 25/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο νέος Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας Aramis Fuente Hernandez, δήλωσε σήμερα ότι η Κούβα «υποστήριξε και θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά, ως ζήτημα αρχής, το δικαίωμα του κυπριακού λαού να έχει ένα κράτος που προωθεί τις αξίες της συμβίωσης και της ολοκλήρωσης και να εργάζεται για την επίτευξη ενός ειρηνικού μέλλοντος, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, και με αυστηρή προσήλωση στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία».

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη

Χριστόφια, επανέλαβε, επίσης, «την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας και την αλληλεγγύη της Κούβας προς τον λαό και την Κυβέρνηση της Κύπρου».
Αναφερόμενος στα κοινά χαρακτηριστικά Κύπρου και Κούβας, ο Πρέσβης είπε ότι οι δύο χώρες είναι και οι δύο θύματα σε διαφορετικά πλάτη και γεωγραφικές συνθήκες, μεγάλων δυνάμεων που στόχο έχουν την επιβολή αποικιακών και κυριαρχικών καθεστώτων, αγνοώντας και περιφρονώντας την επιθυμία των λαών για ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Οι λαοί μας, πρόσθεσε, αποτελούν παραδείγματα του κοινού αγώνα για την επίτευξη ενός πιο δίκαιου και ενωμένου κόσμου και ως μέλη της Κινήματος των Αδεσμεύτων σύμφωνα με τα διδάγματα και τις αρχές του Προέδρου Φιντέλ Κάστρο και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κούβα το Σεπτέμβριο του 2009, ο κ. Fuente Hernandez είπε ότι αυτή άφησε βαθιές και ανεξίτηλες αναμνήσεις στο μυαλό των Αρχών και του κουβανικού λαού και αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία και για τον Πρόεδρο Χριστόφια και για τον Πρόεδρο Raul Castro Ruz να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για το καλό επίπεδο των σχέσεων, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν για την περαιτέρω ενδυνάμωσή του, ειδικά στον οικονομικό τομέα.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε το νέο Πρέσβη ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσβλέπουν στη στενή συνεργασία μαζί του και ότι θα καταβάλουν προσπάθειες για να του προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Η Κύπρος, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι ένθερμος υποστηρικτής των θέσεων της Κούβας, και μαζί με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στηρίζει σταθερά το ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναγκαιότητα άρσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλεται από τις ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Η Κύπρος υποστηρίζει επίσης, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την υπογραφή νέας διμερούς συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Κούβας και είναι έτοιμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις σχετικές διαπραγματεύσεις όταν αυτές αρχίσουν να διεξάγονται.
Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέχισε, η Κύπρος είναι πρόθυμη να προσφέρει την υποστήριξή της στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Κούβας.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν αρχίσει απειλές κατά της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, είπε ο Πρόεδρος και επανέλαβε την ισχυρή πεποίθηση του ότι «η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου στο πλαίσιο μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Ο δρόμος προς τα εμπρός, συνέχισε, βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν όλες τις δεσμεύσεις τους και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα