Διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Βουλγαρίας

16:53 17/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τον Βούλγαρο ομόλογό του Κρίστιαν Βιγκένιν υποδέχτηκε σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας τις δύο χώρες «σύμμαχους, φίλους και στρατηγικούς εταίρους». Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα διμερή ζητήματα αλλά και η διεθνής και περιφερειακή κατάσταση, την οποία, όπως είπε, οι δύο χώρες προσεγγίζουν με τον ίδιο

τρόπο.

Επίσης, σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Βούλγαρο ομόλογό του για τις προτεραιότητες της επικείμενης ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι συμφωνήθηκε ν’ αναληφθούν από κοινού ορισμένες πρωτοβουλίες για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μεταξύ αυτών τόνισε και ότι οι δύο χώρες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην ροή των μεταναστευτικών κυμάτων, στον έλεγχο των συνόρων, την αντιμετώπιση των μεταναστών χωρίς χαρτιά αλλά και των παρανόμων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων και ότι σε αυτόν τον τομέα χρειάζεται πολύπλευρη έντονη ευρωπαϊκή παρουσία, όπως αποδείχτηκε και από τα δραματικά γεγονότα στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας τις τελευταίες ημέρες τα οποία ευαισθητοποιούν τους πάντες και την επικείμενη ελληνική Προεδρία.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη συμφωνία για το νέο αγωγό φυσικού αερίου, ΤΑΡ, και στην κατασκευή του συνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας (IGB), χαρακτηρίζοντας τα δύο έργα «σημαντικό πεδίο» ελληνο-βουλγαρικής συνεργασίας. Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας αναφέρθηκε και στη διαχείριση των υδάτων αλλά και σε νέους διαύλους επικοινωνίας, σε περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών και εμπορικών σχέσεων.

Ο Κρίστιαν Βιγκένιν χαρακτήρισε επίσης πολύ εποικοδομητική τη συζήτηση η οποία, όπως είπε, εστιάστηκε στην συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας σε ένα στρατηγικό πλαίσιο που στόχος είναι να διευρυνθεί και να βελτιωθεί. Συμπλήρωσε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται άψογα και στο επίπεδο πολυμερών, περιφερειακών και διεθνών οργανισμών αλλά και της ΕΕ και άδραξε την ευκαιρία για να τονίσει ότι η Βουλγαρία στηρίζει τις προτεραιότητας της ελληνικής Προεδρίας και ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η διμερής συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ σε διμερές επίπεδο για την επίλυση κάθε εκκρεμούς ζητήματος, κυρίως τεχνικής φύσης.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν συζητήθηκαν άλλα ενεργειακά θέματα πλην του αγωγού ΤΑΡ τόσο ο κ. Βιγκένιν όσο και ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκαν στον νέο αγωγό φυσικού αερίου, στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας και ότι το συγκεκριμένο ζήτημα επρόκειτο να το θίξουν και κατά τη διάρκεια του γεύματος. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η θέση της Βουλγαρίας και η συμμετοχή της στο σχήμα αυτό, έπαιξε βαρύνοντα ρόλο για την επιλογή του ΤΑΡ, σε σχέση με άλλες λύσεις και αυτό είναι ένα νέο δεδομένο που αναβαθμίζει και τις διμερείς μας σχέσεις και την ελληνο-βουλγαρική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Σε ερώτημα αν συζητήθηκε το ζήτημα των Σκοπίων και της ονομασίας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι θίχτηκε το θέμα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαδικασία διεύρυνσης, η οποία αφορά και τα Σκόπια που έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα. Επανέλαβε ότι η ελληνική θέση είναι γνωστή, δηλαδή ότι θα πρέπει τα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λαμβάνονται υπ’ όψιν από όλα τα κράτη μέλη, τα οποία είναι και αυτά που λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις με βάση τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα οποία παραπέμπουν στον ευρωπαϊκό νομικό και πολιτικό πολιτισμό, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στη σχέση καλή γειτονίας, και θα πρέπει να τηρούνται από όλους όσους διεκδικούν ένταξη στην ΕΕ. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αλλά από τις ίδιες τις χώρες και το κατά πόσο πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια εξαρτάται αν όντως θα ενταχθούν στην ΕΕ.

Παίρνοντας το λόγο, ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι όσον αφορά τη FYROM, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση για τη σύναψη Συμφώνου συνεργασίας επί τη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και εξέφρασε την ελπίδα να επιταχυνθούν οι ρυθμοί αλλά και να επιλυθούν και τα βασικά ζητήματα που εκκρεμούν απέναντι στην ΕΕ, τα οποία έχουν τεθεί, όπως είπε, ξεκάθαρα επί τάπητος και αναμένεται η αντίδραση των Σκοπίων με βάση τα συμπεράσματα της Έκθεσης Προόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα