Δημόσια διαβούλευση της Κομισιόν για το μέλλον της Ευρώπης

20:12 8/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αύριο 9 Μαΐου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρες της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά δημόσια διαβούλευσης, καλώντας όλους τους πολίτες να συμβάλλουν στον καθορισμό του θεματολογίου για τα επόμενα έτη και στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης με τη συμμετοχή τους στη μεγαλύτερη στα χρονικά της ΕΕ δημόσια διαβούλευση για τα δικαιώματα των πολιτών.

Η διαβούλευση

θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, και κατά το χρονικό αυτό διάστημα οι πολίτες θα ερωτηθούν σχετικά με τα εμπόδια που υπάρχουν στην άσκηση των δικαιωμάτων τους ως πολιτών της ΕΕ, όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη, όταν ψηφίζουν ή θέτουν υποψηφιότητα σε εκλογές ή όταν κάνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν θα ενσωματωθούν άμεσα στο θεματολόγιο πολιτικής της Επιτροπής και θα αποτελέσουν τη βάση για την Εκθεση για την ιθαγένεια της ΕΕ του 2013, η οποία θα υποβληθεί ακριβώς σε ένα χρόνο, δηλαδή στις 9 Μαΐου 2013.

«Είκοσι χρόνια μετά τη θέσπιση της ιθαγένειας της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, πρέπει να δώσουμε νέα πνοή στο ευρωπαϊκό σχέδιο και πρέπει το κάνουμε με την άμεση βοήθεια των πολιτών μας», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης και την ιθαγένεια, Βιβιάν Ρέντινγκ. Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΕ υπάρχει, πρώτον, χάρη στους πολίτες της και, δεύτερον, για να τους υπηρετεί και οι πολίτες προσδοκούν απτά αποτελέσματα από την Ευρώπη, σε πολλούς τομείς, όπως τα φθηνότερα τέλη περιαγωγής, τα ενισχυμένα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών πράξεων, και τις ευχερέστερες ηλεκτρονικές αγορές για τους καταναλωτές. Η άμεση συμμετοχή των πολιτών θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε το έργο μας, είπε, καλώντας όλους να διαθέσουν μερικά λεπτά και να πουν τη γνώμη τους, μέσω της δημόσιας διαβούλευσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την πρώτη έκθεση για την ιθαγένεια της ΕΕ το 2010, καθώς και κατάλογο με 25 συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους. Έκτοτε, η Επιτροπή καταβάλλει προσπάθειες για να τηρήσει τις υποσχέσεις της με την ενίσχυση των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων που ανέρχονται σε περίπου 75 εκατομμύρια άτομα ετησίως σε ολόκληρη την ΕΕ, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την απαγόρευση επιπλέον επιβαρύνσεων στις πιστωτικές κάρτες, την ενίσχυση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη για όλους τους πολίτες της ΕΕ, και την διευκρίνιση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας για τα 16 εκατομμύρια διεθνή ζευγάρια της Ευρώπης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Κομισιόν, πολλά άτομα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους ως Ευρωπαίοι πολίτες και για το λόγο αυτό θέλει να πληροφορηθεί τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά τις μετακινήσεις τους στην ΕΕ είτε για λόγους εργασίας, σπουδών ή διακοπών, είτε κατά την άσκηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων είτε κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους ως καταναλωτές. Επιπλέον, η Επιτροπή επιθυμεί να πληροφορηθεί τι είδους Ευρω

Keywords
Τυχαία Θέματα