Διοικητής ΚΤ: Ενδεχόμενο απευθείας στήριξης κυπριακών τραπεζών από τον ΕΜΣ

13:43 22/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο ενδεχόμενο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να προχωρήσει σε απευθείας κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των κυπριακών τραπεζών πριν τη θέσπιση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας για τις τράπεζες την 1η Ιανουαρίου 2014, αναφέρθηκε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου,

Πανίκος Δημητριάδης, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει, αν όχι να αφαιρέσει εξ ολοκλήρου, τους φόβους για τη βιωσιμότητα του κυπριακού δημοσίου χρέους.

Σε ομιλία του σε επίσημο γεύμα που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ξένων Τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο (Association of International Banks Cyprus), ο κ. Δημητριάδης επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι το κυπριακό δημόσιο χρέος μετά τη σύναψη με της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα θα είναι βιώσιμο, παραθέτοντας τρεις λόγους.

Πρόκειται για το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας πριν τη θέσπιση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού την 1η Ιανουαρίου 2014, το κέρδος που μπορεί να αποφέρει η πώληση μετοχών των τραπεζών που θα διασώσει το κράτος, αλλά και την προοπτική που διανοίγεται για την Κύπρο από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

“Κάποιοι, περιλαμβανομένων οίκων αξιολόγησης, έχουν εισηγηθεί ότι ως αποτέλεσμα του δανείου από τον EFSF, το δημόσιο χρέος της Κύπρου μπορεί να ανέλθει σε επίπεδα που εγείρουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του. Άλλοι εισηγήθηκαν ότι δεν θα πρέπει να ανεφαλαιοποιήσουμε πλήρως τις τράπεζες, προκειμένου να διασκεδάσουμε τέτοιες ανησυχίες. Και οι δύο απόψεις δεν είναι καλά τεκμηριωμένες”, υπέδειξε στην ομιλία του ο κ. Δημητριάδης.

Αναφερόμενος στη θέση ότι η Κύπρος θα προσθέσει στο υφιστάμενο χρέος της ένα δάνειο που αντιστοιχεί στο 60% του ΑΕΠ, ο κ. Δημητριάδης είπε πως ακόμη και αν το ποσό αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει με ακρίβεια πριν την ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου που διεξάγει ο οίκος Pimco.

Παρέθεσε ωστόσο τρεις λόγους για τους οποίους το κυπριακό δημόσιο χρέος θα παραμείνει βιώσιμο ακόμη και αν σε αυτό προστεθεί ένα επιπρόσθετο δάνειο που αντιστοιχεί στο 60% του κυπριακού ΑΕΠ.

Πρώτον αναφέρθηκε στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ΕΜΣ μετά τη θέσπιση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών που μπορεί να γίνει μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2014.

“Αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει την αντικατάσταση μέρους του δανείου του EFSF με μια απευθείας κεφαλαιακή ένεση στις τράπεζες από τον ΕΜΣ. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να μειώσει το δημόσιο χρέος σε ένα επίπεδο κάτω του 100% του ΑΕΠ απαμβλύνοντας, εάν όχι αφαιρώντας εξ ολοκλήρου, τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους”, είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η πώληση των μετοχών τραπεζών που διασώθηκαν από το κράτος, που θα γίνει σε τρία χρόνια, υπό τις σωστές προϋποθέσεις θα επιφέρει κέρδος για το κράτος.

Ο τρίτος λόγος που επικαλέστηκε ο κ. Δημητριάδης είναι η προοπτική του φυσικού αερίου, την οποία χαρακτήρισε ως “μια σημαντική εξέλιξη, η οποία αναμένεται να ε

Keywords
Τυχαία Θέματα