ΔΝΤ: Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για αντιμετώπιση της κρίσης

10:23 10/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση, η οποία ασκεί επιπλέον πίεση στο ήδη τεταμένο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε νέα έκθεση του που δημοσιοποίησε την Τετάρτη.

Παρά τα νέα

μέτρα πολιτικής, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που στοχεύει να βοηθήσει τα υπερχρεωμένη κράτη, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι κίνδυνοι μιας πιστωτικής κρίσης και ύφεσης υπάρχουν, σημειώνει το ΔΝΤ.

“Οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη”, αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση του “Παγκόσμια Οικονομική Σταθερότητα”.

“Αν δεν το κάνουν, το αποτέλεσμα θα είναι επιτάχυνση στην απομόχλευση, που αυξάνει τον κίνδυνο πιστωτικής ασφυξίας καθώς οι τράπεζες δίνουν λιγότερα δάνεια, και μια επακόλουθη οικονομική ύφεση”, προσθέτει.

Προειδοποίησε επίσης ότι “η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά οι αυξανόμενες ανισορροπίες αλλού είναι επίσης μια αιτία ανησυχίας”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία αντιμετωπίζουν επίσης “σημαντικά” δημοσιονομικά εμπόδια, τα οποία, εάν δεν αντιμετωπιστούν, θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρει η έκθεση.

«Και για τις δύο χώρες απαιτούνται μεσοπρόθεσμα σχέδια μείωσης του ελλείμματος τα οποία προστατεύουν την ανάπτυξη και καθησυχάζουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές”, σημειώνει το ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα