Εμπλοκή όλων των πολιτικών δυνάμεων για το αέριο ζητά η ΕΔΕΚ

16:06 4/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επιβάλλεται η εμπλοκή όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, επαναφέροντας πρόταση του Κινήματος για δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής.

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε πως σήμερα έχουμε μπροστά μας δύο βασικές προτεραιότητες, την προώθηση της αδειοδότησης των δικαιωμάτων εξόρυξης και στα υπόλοιπα οικόπεδα και την εγκατάσταση του ενεργειακού κέντρου

και των εγκαταστάσεων υγροποίησης.

”Η προώθηση αυτών των προτεραιοτήτων, που έχουν πολλές σημαντικές παραμέτρους, οικονομικές, τεχνικές, πολιτικές, ασφάλειας, θα πρέπει να γίνει με τη συνομολόγηση των αναγκαίων στρατηγικών συμμαχιών με εκείνες τις δυνάμεις των οποίων τα συμφέροντα συμπλέουν με τα δικά μας”, είπε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ και πρόσθεσε ότι ”απαραίτητη προϋπόθεση αυτών των συνεργασιών είναι να διατηρήσει, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, η Κύπρος τον στρατηγικό έλεγχο των ενεργειακών της υποδομών, σε οικονομικό, σε πολιτικό και σε επίπεδο διαχείρισης”.

Δήλωσε ακόμη ότι η αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων είναι η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που η κυπριακή πολιτεία είχε ποτέ, μετά την ίδρυση της και πως θα χρειαστεί να επιστρατευθούν όλες οι δυνάμεις και όλες οι δυνατότητες της πατρίδας μας.

Συγκεκριμένα, συνέχισε, επιβάλλεται η διαμόρφωση μιας συνολικής μακροχρόνιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής, η οποία να θέτει στόχους, προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα, αλλά και όπως η διαχείριση του φυσικού αερίου μείνει μακριά από οποιεσδήποτε πρόσκαιρες πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες και οι αποφάσεις και επιλογές μας να γίνουν με διαφάνεια και αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Εξέφρασε την άποψη ότι η νεοδημιουργηθείσα από την Κυβέρνηση ομάδα εμπειρογνωμόνων, καλύπτει μόνο το τεχνολογικό σκέλος και θα πρέπει να συμπληρωθεί και σε ό,τι αφορά και στα άλλα εξίσου σημαντικά θέματα της τεχνοκρατικής υποστήριξης που χρειάζεται η πολιτική ηγεσία.

Επιβάλλεται, συμπλήρωσε, ”η εμπλοκή όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου στη διαδικασία λήψης αυτών των αποφάσεων στρατηγικής σημασίας και προς το σκοπό αυτό, η ΕΔΕΚ εισηγείται τη θεσμοθέτηση Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στο οποίο να συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, κατ’ αναλογία με το υφιστάμενο Εθνικό Συμβούλιο”.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, το ΕΣΕΠ θα πρέπει να έχει συμβουλευτικό ρόλο για τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κυριότερος δε στόχος του θα είναι, μέσα από την ουσιαστική διαβούλευση, η δημιουργία της απαραίτητης ευρείας συναίνεσης και στήριξης στις πολιτικές αποφάσεις και τους χειρισμούς για τα ενεργειακά θέματα.

Είπε ακόμη ότι για σκοπούς αποτελεσματικότητας, η επεξεργασία και υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων θα πρέπει να γίνεται μέσα από ένα ξεχωριστό εκτελεστικό φορέα (οργανισμό δημοσίας ωφελείας), ο οποίος θα έχει την απαιτούμενη μόνιμη στελέχωση και υποδομή, ενώ οι αρμοδιότητες και οι ευθύν

Keywords
Τυχαία Θέματα