ΕΥΡΩΚΟ: Ο Πρόεδρος ζητά «λευκή επιταγή» και όχι ενότητα

15:01 20/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για «πολιτική ασυνέπεια» του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος κρατά την πολιτική ηγεσία στο σκοτάδι αναφορικά με το περίγραμμα θέσεων που κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις.

«Η πολιτική ασυνέπεια του κ. Χριστόφια είναι προκλητική και επικίνδυνη», δήλωσε ο κ. Γιωργάλλας, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές δυνάμεις αναμένουν ακόμα το περίγραμμα λύσης που κατέθεσε ο Πρόεδρος.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «προειδοποιήσαμε τον κ. Χριστόφια ότι η κατάθεση

περιγράμματος θέσεων ελλοχεύει τον σοβαρό κίνδυνο άσκησης έμμεσης επιδιαιτησίας και δέσμευσης της πλευράς μας».

Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος επιδιώκει «να αποκρύψει από τα κόμματα και κατ’ επέκταση από τον λαό, αυτά που προτείνει στις συνομιλίες», ζητώντας παράλληλα «δήθεν βοήθεια» από τις πολιτικές δυνάμεις. Κατέληξε, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος δεν ζητά ενίσχυση και ενότητα, αλλά «λευκή επιταγή», ενώ είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα δεν είναι διατεθειμένο να του την παραχωρήσει.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αναφορικά με το Δίκαιο της Θάλασσας, που καθίσταται πλέον μέρος του Ευρωπαϊκού Δικαίου, είπε ότι η Τουρκία, στα πλαίσια της ενταξιακής της πορείας, είναι υποχρεωμένη να επικυρώσει τη σύμβαση αυτή.

Ο κ. Γιωργάλλας κάλεσε την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την απόφαση, προσθέτοντας ότι «η συμμετοχή μας στα όργανα και τους θεσμούς της ΕΕ, μας δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και να υποδείξουμε την υποχρέωση της Αγκυρας να επικυρώσει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Τέλος, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος αναφέρθηκε στην κατάθεση στη Βουλή των νομοσχεδίων για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, τα οποία, όπως είπε, δεν προνοούν για τη μεταφορά συντελεστή από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

Ο κ. Γιωργάλλας κάλεσε τα λοιπά κόμματα να ενισχύσουν την προσπάθεια του ΕΥΡΩΚΟ για τη μεταφορά του συντελεστή, ώστε να ενισχυθεί η φερεγγυότητα των προσφύγων και να μειωθούν οι προσφυγές στην παράνομη «επιτροπή αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα