Έγιναν όλοι οι προληπτικοί έλεγχοι στη δεξαμενή αρ. 3, δηλώνει η ΑΗΚ

16:58 18/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έγιναν όλοι οι προληπτικοί έλεγχοι και τηρήθηκαν όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας κατά τη διενέργεια εργασιών αποκατάστασης ζημιών στη δεξαμενή αρ. 3 στο Βασιλικό, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΑΗΚ σχετικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε την 13η Απριλίου στην εν λόγω δεξαμενή.

Οπως αναφέρεται, «με την εκδήλωση της πυρκαγιάς τέθηκαν άμεσα σε εφαρμογή τα σχέδια άμεσης αντίδρασης της Εργολάβου εταιρείας και τα Ειδικά Σχέδια Πυροπροστασίας

του Σταθμού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου».

«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες των πυροσβεστικών ομάδων του εργολάβου, του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και κατασβέστηκε πλήρως 40 λεπτά μετά την εκδήλωση της», προστίθεται.

Αναφέρεται επίσης ότι «πριν την επανέναρξη των εργασιών επιδιόρθωσης θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα συμπληρωματικά μέτρα ασφαλούς διαδικασίας εκτέλεσης των εργασιών, με απώτερο σκοπό την ελαχιστοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό επανάληψης παρόμοιων περιστατικών».

Σύμφωνα με την ΑΗΚ από την εξέταση που διενεργήθηκε, η πυρκαγιά προκλήθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών που υπέστη η δεξαμενή ως αποτέλεσμα της έκρηξης στη Ναυτική Βάση στο Μαρί την 11η Ιουλίου 2011.

Διευκρινίζεται ότι οι εργασίες διεξάγονταν από τον Εργολάβο που ανέλαβε την επιδιόρθωση των δεξαμενών μετά από διεθνή διαγωνισμό με αυστηρά τεχνικά κριτήρια επιλογής, ενώ η μεθοδολογία εκτέλεσης της επιδιόρθωσης που υποβλήθηκε ήταν σύμφωνη με διεθνώς αποδεκτές πρακτικές.

«Τόσο η μεθοδολογία όσο και η εκτίμηση κινδύνου που υποβλήθηκαν, εγκρίθηκαν από τους ειδικούς της ΑΗΚ για θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και από τους εκπροσώπους των αντασφαλιστικών εταιρειών στα έργα αποκατάστασης του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι η δεξαμενή ήταν άδεια, υπήρχαν όμως στα τοιχώματα υπολείμματα μαζούτ τα οποία είναι πρακτικά αδύνατο να αφαιρεθούν πλήρως.

Παράλληλα, πριν την έναρξη των εργασιών η δεξαμενή απομονώθηκε από όλες τις πιθανές πηγές κινδύνου και εκδόθηκαν τα σχετικά πιστοποιητικά «Άδειας Εργασίας» σύμφωνα με τους Κανονισμούς Ασφαλείας της ΑΗΚ και έγιναν όλοι οι προληπτικοί έλεγχοι πού απαιτούνταν.

Η ΑΗΚ, αναφέρεται τέλος, «θέλει με την ευκαιρία αυτή να εκφράσει την κατανόηση της για τις ανησυχίες που προκλήθηκαν από το πιο πάνω συμβάν και να διαβεβαιώσει ότι τα θέματα ασφάλειας του κοινού και του προσωπικού βρίσκονται πάντα ψηλά στις προτεραιότητες της».

Keywords
Τυχαία Θέματα