Εγκαινιάζει νέα πυρηνικά έργα το Ιράν

16:32 15/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ πρόκειται να επιβλέψει τα ταυτόχρονα εγκαίνια τριών νέων πυρηνικών έργων σήμερα, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ισλαμικής Δημοκρατίας IRIB.

Σύμφωνα με το IRIB, το πρώτο νέο έργο είναι η έναρξη διαδικασίας του εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20% στο εργοστάσιο στη Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν. Το δεύτερο έργο είναι η έναρξη της λειτουργίας των πρώτων ράβδων πυρηνικού καυσίμου που έχουν παραχθεί στη χώρα

στον ιατρικό ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη.

Το τρίτο έργο περιλαμβάνει την έναρξη λειτουργίας ενός νέου τύπου συσκευών φυγοκέντρισης που είναι σε θέση να πραγματοποιούν υψηλότερο εμπλουτισμό πολύ ταχύτερα από τα προηγούμενα μοντέλα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο. Η κύρια τελετή εγκαινίων πρόκειται να λάβει χώρα στον αντιδραστήρα της Τεχεράνης, ενώ τα δύο άλλα έργα θα εγκαινιαστούν από τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ μέσω συνδέσεων τηλεδιάσκεψης.

Το δίκτυο IRIB δεν αναφέρθηκε στην έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, στην επαρχία Κομ, που αναμενόταν επίσης να εγκαινιάσει ο Ιρανός Πρόεδρος.

Στη νέα εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται περίπου 160 χλμ. νότια της Τεχεράνης, μπορεί να γίνεται εμπλουτισμός ουρανίου σε επίπεδο από 3,5%, 4% ως και 20%. Ο αντιδραστήρας της Τεχεράνης είχε κατασκευαστεί το 1967. Το καύσιμο για τον αντιδραστήρα αυτό παρεχόταν αρχικά στο Ιράν από την Αργεντινή, η οποία όμως σταμάτησε να το κάνει τα τελευταία χρόνια.

Το καύσιμο για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης είχε συμφωνηθεί να παρέχεται από τη Ρωσία και τη Γαλλία, αλλά η σχετική συμφωνία του Οκτωβρίου 2009 δεν εφαρμόστηκε και το Ιράν άρχισε να παράγει το καύσιμο αρχικά εμπλουτίζοντας ουράνιο κατά 20% και στη συνέχεια μετατρέποντάς το σε ράβδους καυσίμου.

Το εμπλουτισμένο ουράνιο είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την πυρηνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς όσο και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA μετέδωσε ότι τα νέα έργα καταδεικνύουν πως το Ιράν δεν πρόκειται να εκφοβισθεί από τις απειλές δυτικών κρατών για το πυρηνικό του πρόγραμμα και θα συνεχίσει τις τεχνολογικές προόδους που σημειώνει. Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι οι νέες συσκευές φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% είναι «η τέταρτη γενεά» αυτών των συσκευών, και είναι «πιο γρήγορες» και «κατασκευασμένες από ίνες άνθρακα», αποκλειστικά «από ιρανούς μηχανικούς».

Στο μεταξύ, η προσπάθεια της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ να προσεγγίσει το Ιράν στέλνοντας ανώτατα στελέχη της στην πρεσβεία του στη Βιέννη την περασμένη εβδομάδα για την επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 -κάτι που τα κρατικά ιρανικά ΜΜΕ χαιρέτισαν ως «θετική» εξέλιξη-
αμφισβητείται από δυτικούς διπλωμάτες ότι θα σημάνει πως θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στην διάρκεια επίσκεψης στελεχών της στην Τεχεράνη την 20ή και 21η Φεβρουαρίου αλλά και στις συνομιλίες στην έδρα της Υπηρεσίας.

«Δεν έχω

Keywords
Τυχαία Θέματα