Έκλεισαν το δρόμο Κιτίου – Μαζωτού οι ποιμνιοτρόφοι

13:46 6/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Συμβολικά για τριάντα λεπτά από τις 11.00 μέχρι τις 11.30 το πρωί, έκλεισαν το δρόμο Κιτίου – Μαζωτού, οι ποιμνιοτρόφοι της πόλης και επαρχίας Λάρνακας διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει η κτηνοτροφία λόγω της αύξησης από τη μια, της τιμής των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν και από την άλλη της μείωσης της τιμής στην αγορά των δικών τους προϊόντων. Ζητούν επίσης από τους αρμοδίους όπως εγκύψουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να έρθουν αρωγοί προκειμένου να επιβιώσουν στο επάγγελμα που ασκούν.

Γύρω στους τριάντα

ποιμνιοτρόφους με τις γυναίκες τους, συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Κίτι, έχοντας μαζί αυτοκίνητα με τα ζώα τους, ορισμένα από τα οποία ήταν άρρωστα από τον υποσιτισμό. Στα αυτοκίνητα τους είχαν επίσης ζωοτροφές, και αφού απέκοψαν το δρόμο προχώρησαν σε αυθόρμητη και ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας. Στο πλευρό των ποιμνιοτρόφων βρέθηκαν και στελέχη αγροτικών οργανώσεων.

Με δηλώσεις του ο κτηνοτρόφος Χριστάκης Λιπέρης ανέφερε ότι «ενώ συζητούνται από την κυβέρνηση όλα τα οικονομικά μέτρα, εντούτοις σε ένα τομέα που είναι πρωτογενής για την οικονομία μας, όπως είναι η κτηνοτροφία ούτε η Βουλή, ούτε η κυβέρνηση, ούτε κανένας ενδιαφέρεται. Η αγανάκτηση των ποιμνιοτρόφων είναι μεγάλη, η μία μετά την άλλη οι φάρμες άρχισαν να κλείνουν και ο προβληματισμός της κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι για αυτή την τάξη των ανθρώπων πρέπει να είναι σοβαρός» είπε.

Πρόσθεσε ότι «για να επιβιώσει μια οικονομία θα πρέπει το 13% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος πρέπει να προέρχεται από τη κτηνοτροφία και τη γεωργία. Εμείς έχουμε φτάσει στο 5% και συνεχίζουμε να πηγαίνουμε προς τα κάτω. Eάν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, τότε μια τάξη ανθρώπων που είναι ταγμένοι εδώ και χρόνια στην κτηνοτροφία, θα αντιμετωπίσουν πολλαπλά και δισεπίλυτα προβλήματα τα οποία θα τους αναγκάσουν να κλείσουν τις φάρμες τους και να καταστραφούν οικονομικά» σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λιπέρης είπε ότι «σήμερα γίνεται μια αυθόρμητη και ειρηνική διαμαρτυρία προκειμένου να εισακουστούν τα αιτήματα των κτηνοτρόφων. Ενα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η αύξηση της τιμής των σιτηρών με συνεπακόλουθο την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών. Επίσης υπάρχει πρόβλημα στην αγορά και την εμπορία των κτηνοτροφικών προϊόντων, αφού οι γαλακτοβιομηχανίες παραλαμβάνουν το γάλα σε χαμηλές τιμές και καθυστερούν μέχρι και έξη μήνες να πληρώσουν τους κτηνοτρόφους. Ταυτόχρονα οι έμποροι αγοράζουν από τους ποιμνιοτρόφους τα ζώα σε εξευτελιστικές τιμές ενώ η τιμή που αγοράζει το κρέας ο καταναλωτής είναι πολύ υψηλή» είπε.

Ταυτόχρονα συνέχισε «τόσο η Επιτροπή Σιτηρών όσο και οι μύλοι ζωοτροφών ζητούν από τους ποιμνιοτρόφους να πληρωθούν τοις μετρητοίς για τα προϊόντα που τους πουλούν».

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας για συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ποιμνιοτρόφοι, ο κ. Λιπέρης απάντησε ότι «παρά το γεγονός πως έχει αποσταλεί επιστολή στον Υπουργό με τα αι

Keywords
Τυχαία Θέματα