Ελλάδα: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη Σύνοδο Κορυφής

16:27 19/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με δηλώσεις καταγγελίας απάντησαν στα μέτρα λιτότητας που προωθούνται  για την Ελλάδα, με αφορμή και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ κριτική στην κυβέρνηση για τις αποφάσεις της Συνόδου ασκούν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, σε δήλωση της αναφέρει ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης με ξεχωριστή ανακοίνωσή τους αποδίδουν εύσημα στην Ελλάδα για το υπό εξέλιξη πρόγραμμα δρακόντειας λιτότητας που έχει γονατίσει την ελληνική κοινωνία και προσθέτει ότι, αφού αναγνωρίζουν τη «σημαντική πρόοδο στην επαναδρομολόγηση του προγράμματος προσαρμογής», ζητούν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την «ταχύτερη εφαρμογή του προγράμματος», ως προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και να διασφαλιστεί «το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη».

Σύμφωνα με την κα Δούρου πρόκειται για κλινική αποτύπωση της πρακτικής του καρότου και του μαστιγίου, με την  ανάπτυξη και την παραμονή στο ευρώ να συνιστούν το καρότο και τη συνέχιση της αδιέξοδης και καταστροφικής λιτότητας, το μαστίγιο.

Αναφερόμενη στην απεργία της Πέμπτης και τις κινητοποιήσεις η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «είναι φανερό ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Δεν είδαν τους χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν χθες σε όλη τη χώρα ακριβώς κατά του `προγράμματος προσαρμογής`. Δεν άκουσαν τα συνθήματα των χιλιάδων Ελλήνων που είπαν `όχι` στην `προσαρμογή` τους στη διάλυση του κοινωνικού ιστού» και προσθέτει «δεν πήραν το μήνυμα που τους έστειλαν -όχι μέσω του κ. Σαμαρά, που δεσμεύτηκε για πολλοστή φορά στη συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής- οι Έλληνες πολίτες: “Πρόοδος” δεν μπορεί να είναι η ισοπέδωση της κοινωνίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Πρόοδος είναι η αλληλεγγύη και η απασχόληση- λέξεις που διόλου τυχαία λείπουν από την κοινή δήλωση».

Το ΚΚΕ σε σχόλιο του αναφέρει ότι «αυτό που στηρίζει η ΕΕ είναι τα νέα εξοντωτικά αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η συγκυβέρνηση, συνεργαζόμενη μαζί της και απαιτεί διακαώς το μεγάλο κεφάλαιο» και προσθέτει ότι «ταυτόχρονα, γίνεται ολοφάνερο ότι κάθε βήμα που επιχειρεί προς την ενοποίηση αυτή η λυκοσυμμαχία την κάνει ακόμα πιο αντιδραστική προς τους εργαζόμενους, φέρνει νέες αλυσίδες για τους λαούς».

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι «εξαπατούν το λαό τα κόμματα εκείνα της Βουλής, πλην ΚΚΕ, που είτε εμφανίζουν την ΕΕ ως δύναμη σωτηρίας είτε ότι μπορεί να αλλάξει» και υπογραμμίζει πως «είτε κυριαρχήσει η πολιτική Μέρκελ είτε του Ολάντ είτε οποιαδήποτε άλλη συμμαχία, η ΕΕ θα φέρνει μνημόνια διαρκείας και εξαθλίωσης για τους εργαζόμενους» και καταλήγει σημειώνοντας ότι «γι` αυτό, ο λαός πρέπει να σηκώσει πιο αποφασιστικά τη σημαία για την αποδέσμευση από την ΕΕ».

Ο Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης σε δήλωση του σημειώνει ότι «τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής δεν μπορεί παρά να θεωρούνται φτωχά, καθώς, αφενός είναι κατώτερα των προσδοκωμένων από την ελληνική κυβέρνηση, αφετέρου δε, παραπέμπουν σε άλλο χρόνο και όργανο και μάλιστα υπό προϋποθέσεις, προκειμένου

Keywords
Τυχαία Θέματα