‘Έλλειμμα στον προϋπολογισμό Αγίας Νάπας λόγω ΧΥΤΥ’

12:33 23/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Δυσβάσταχτο είναι για το Δήμο Αγίας Νάπας το οικονομικό βάρος από τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην Κόσιη και ο Δήμαρχος Αντώνης Τσόκκος δηλώνει άγνοια για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού, όπως εξήγησε, η υφιστάμενη νομοθεσία καθορίζει πλαφόν στην επιβολή φορολογίας προς τους δημότες.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσόκκος ανέφερε ότι «από περιβαλλοντικής άποψης το ΧΥΤΥ είναι μια σπουδαία δουλειά αλλά τα κόστη που καλούνται

να πληρώσουν οι Δήμοι είναι τεράστια. Το οικονομικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να επιλύσουμε, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το βάρος που έχουν επωμιστεί οι Δήμοι με την αποκομιδή των σκυβάλων και τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Κόσιης».

Πρόσθεσε ότι «η ταρίφα για τη μεταφορά των σκυβάλων στην Κόσιη και τη διαχείριση είναι δυσβάστακτη και δεν μπορεί να καλυφθεί με τις σημερινές καταστάσεις. Ο Δήμος Αγίας Νάπας θα λειτουργήσει φέτος με ένα εκατομμύριο (ευρώ) έλλειμμα στον προϋπολογισμό του, λόγω των σκυβάλων».

Εξήγησε ότι η μεγάλη «αλλαγή που επέφερε στα ταμεία του Δήμου ο νέος τρόπος διαχείρισης των σκυβάλων τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι από το πλεόνασμα του 2009, το δημαρχείο έχει περάσει τα τελευταία δύο χρόνια σε έλλειμμα, το οποίο κυμαίνεται πλέον στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτό το έλλειμμα, οφείλεται αποκλειστικά στις χρεώσεις του ΧΥΤΥ».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τσόκκος είπε ότι «προχωρούμε, αλλά είμαστε σε μια πολύ δύσκολη διαδικασία γιατί όλοι οι Δήμοι έχουν παρόμοιο πρόβλημα. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει παρακάτω αφού, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, δεν μπορούμε να καλέσουμε τους δημότες να πληρώσουν περισσότερα απ’ ό,τι πληρώνουν μέχρι σήμερα».

Ανέφερε ακόμα ότι «το πρόβλημα αυτό επιτείνεται και από το γεγονός ότι ο Περί Δήμων Νόμος καθορίζει πλαφόν στα Δημαρχεία για την επιβολή φορολογίας, πλαφόν που φτάνει στο ύψος του 14%». Ετσι, «οι Δήμοι δεν μπορούν να καλύψουν τα ελλείμματα που δημιουργούνται από το ΧΥΤΥ με νέες φορολογίες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο κενό στα δημοτικά ταμεία», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα