Εμμένει στην ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας η Κομισιόν

16:21 2/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η ταχύτερη μείωση του ελλείμματος θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και θα φέρει βιώσιμη ανάπτυξη.

Τη θέση αυτή του Αντιπροέδρου Ολι Ρεν, μετέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, κληθείς να σχολιάσει εάν η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ

στην τρόικα Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με την οποία ο πολύ γρήγορος ρυθμός δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει φέρει την ελληνική οικονομία στα όρια της αντοχής της.

Παίρνοντας αποστάσεις από τις απόψεις του κ. Τόμσεν, η εκπρόσωπος απάντησε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι ουσιαστικής σημασίας γιατί μεσοπρόθεσμα θα διασφαλίσει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και την ανάπτυξη. Πρόσθεσε, ότι αυτή είναι και η θέση του Γιούρογκρουπ, τόνισε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την καλύτερη χρησιμοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και τη βοήθεια της ειδικής ομάδας υπό τον Χόρστ Ράιχενμπαχ που βρίσκεται στην Αθήνα, θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποια είναι η θέση της Επιτροπής στο θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού, απέφυγε να στην ουσία να απαντήσει, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που χειρίζεται το κλιμάκιο της τρόικα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα.

Τη Δευτέρα το Γιούρογκρουπ πρόκειται να επικυρώσεις τις αποφάσεις, τη συμφωνία με εκπροσώπους των ιδίων επενδυτών για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, καθώς και το νέο πρόγραμμα προσαρμογής. Μέχρι χθες δεν είχε αποφασιστεί εάν η συνεδρίαση θα έχει τη μορφή τηλεδιάσκεψης ή κανονικής συνεδρίασης με φυσική παρουσία των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Τις τελευταίες μέρες κλιμακώνονται οι πιέσεις προς τις Βρυξέλλες για χρονική χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να αναχαιτιστεί η ύφεση. Τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία, μέσω των Πρωθυπουργών τους Μάριο Μόντι και Μαριάνο Ραχόι αντίστοιχα, έχουν ζητήσει από τον Πρόεδρο Μπαρόζο και ομολόγους τους της ευρωζώνης, να δοθεί περισσότερος χρόνος για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Εξάλλου, οι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής στη διάρκεια συζήτησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής έκαναν έκκληση στους ηγέτες της ευρωζώνης για λήψη μέτρων με στόχο την τόνωσης της ανάκαμψης και μείωση της ανεργίας.

Μάλιστα, σε ψήφισμά που υιοθέτησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η νέα δημοσιονομική συνθήκη θα πρέπει να συμβαδίσει με το πακέτο των έξι νομοθετημάτων για την οικονομική διακυβέρνηση και να συνοδευτεί από τη λήψη άμεσων μέτρων για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών της Ευρωζώνης.

Το ψήφισμα τονίζει ότι για να επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη απαιτείται η λήψη ειδικών μέτρων για την προώθηση της αλληλεγγύης, της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Ενα πρώτο μέτρο θα μπορούσε να είναι η ταχεία δημιουργία ενός ταμείου απόσβεσης, με βάση τη

Keywords
Τυχαία Θέματα