Ενημέρωση Ελλαδιτών και άλλων ξένων φοιτητών από Ομήρου για το Κυπριακό

15:07 28/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Για τις μέχρι τώρα προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία ενημέρωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, τους 115 περίπου φοιτητές και καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και τους 10 σπουδαστές από το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Παλέρμο της Ιταλίας, τους δέκα Ισπανούς φοιτητές αντίστοιχης πανεπιστημιακής Σχολής της Γρανάδα

και τους πέντε Γερμανούς φοιτητές του ευρωπαϊκού προγράμματος ”Ερασμος”, οι οποίοι επισκέφθηκαν το κτίριο της Βουλής στη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού και τα μέχρι τώρα σχέδια ξένων να επιβάλουν λύση στους Ελληνοκυπρίους, παρά τη θέληση της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου των ετών 1977 και 1979 και στον ”οδυνηρό” όπως είπε, συμβιβασμό της αποδοχής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι ”ποτέ δεν δεχθήκαμε, ως ελληνική κυπριακή πλευρά και ως Κυπριακή Δημοκρατία, ότι αυτή η ομοσπονδία θα σημαίνει ένα φυλετικό, ρατσιστικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων, ότι δηλαδή δεν θα μπορούν όλοι οι νόμιμοι Κύπριοι πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη την εδαφική επικράτεια της Δημοκρατίας και δεν θα εγκαθίστανται ελεύθερα και δεν θα ασκούν επάγγελμα ελεύθερα και δεν θα αποκτούν περιουσία ελεύθερα”.
Ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τους φοιτητές και τους συνοδούς τους και για τις πρόσφατες προσπάθειες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις τουρκικές απειλές και παρεμβάσεις, δηλώνοντας ότι η Τουρκία, χωρίς να σεβασθεί τις υποχρεώσεις της και χωρίς την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα ενταχθεί στην ΕΕ ούτε ότι θα της παραχωρηθεί ειδική εταιρική σχέση όπως κάποια κράτη – μέλη προκρίνουν ότι θα γίνει.

”Εκείνοι, που επιθυμούν διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου”, είπε ο κ. Ομήρου, ”θα πρέπει να στραφούν προς την πλευρά που είναι υπεύθυνη για την κυπριακή υπόθεση, για την ανωμαλία και για την αποσταθεροποίηση και αυτή είναι η πλευρά της Τουρκίας”.

”Να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία, προκειμένου αυτή να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να περιφρονεί τον διεθνή Νόμο, ότι δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμωρητί ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και ότι, ασφαλώς και αυτό αφορά τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να έχει ελπίδες η Τουρκία να ικανοποιήσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της, πρέπει να συνεργασθεί για τη λύση του Κυπριακού”.

Σχετικά με το φυσικό αέριο, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ”δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο εντοπισμός υδρογονανθράκων και κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά μιαν πολυσήμαντη εξέλιξη για την Κύπρο και για το λαό μας”.

”Αυτή η εξέλιξη”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, ”σηματοδοτεί και σημαντικές γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή της ανα

Keywords
Τυχαία Θέματα