Ενίσχυση κοινωνικού διαλόγου στην Ευρώπη, ζητά η Κομισιόν

17:43 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου στις μεταρρυθμίσεις που αποφασίζονται από τα κράτη μέλη, προτείνει έκθεση της Κομισιόν, που παρουσίασε σήμερα ο Επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Λάζλο Αντόρ.

Οπως επισημαίνει η έκθεση, οι πρόσφατες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις δεν συνοδεύονταν πάντα από πλήρως αποτελεσματικό κοινωνικό διάλογο, πράγμα που οδηγεί σε ολοένα και ανταγωνιστικότερες εργασιακές σχέσεις στην Ευρώπη.

«Ο κοινωνικός διάλογος υφίσταται

αυξανόμενη πίεση στο σημερινό πλαίσιο της υποτονικής μακροοικονομικής ζήτησης, της αύξησης των φόρων και των περικοπών στις κυβερνητικές δαπάνες», δήλωσε ο κ. Αντόρ, ζητώντας να ενισχυθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων σε όλα τα επίπεδα, αν θέλουμε να εξέλθουμε από την κρίση και να διαφυλάξουμε τα οφέλη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

«Ένας καλά διαρθρωμένος κοινωνικός διάλογος είναι επίσης απαραίτητος για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της δημογραφικής αλλαγής και για την επίτευξη καλύτερων εργασιακών συνθηκών και μεγαλύτερης κοινωνικής συνοχής», κατέληξε ο Ούγγρος Επίτροπος.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι λύσεις που βρίσκονται μέσω του κοινωνικού διαλόγου τείνουν να έχουν ευρύτερη αποδοχή στην κοινωνία, να είναι ευκολότερη η εφαρμογή τους στην πράξη και να είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε καταστάσεις σύγκρουσης.

Συνεπώς, συναινετικές συμφωνίες με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων συμβάλλουν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Ο καλά διαρθρωμένος κοινωνικός διάλογος μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρώπης, αναφέρεται.

Στην πραγματικότητα, οι χώρες στις οποίες ο κοινωνικός διάλογος είναι παγιωμένος και οι θεσμοί των εργασιακών σχέσεων είναι ισχυροί, είναι γενικά εκείνες στις οποίες η οικονομική και κοινωνική κατάσταση είναι πιο ανθεκτική και υφίστανται λιγότερη πίεση, αναφέρει η έκθεση, επισημαίνοντας ότι οι δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων που παρέχει ο κοινωνικός διάλογος μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης.

Υπό το πρίσμα των περικοπών των κυβερνητικών δαπανών σε πολλά κράτη μέλη, η έκθεση επικεντρώνεται στις εργασιακές σχέσεις στον δημόσιο τομέα: στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση και στην υγειονομική περίθαλψη. Οι κυβερνήσεις έχουν δώσει προτεραιότητα στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας κατά την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Σε ορισμένες χώρες η διαδικασία αυτή συνεχίστηκε, με μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση και περιορισμένες καταστάσεις σύγκρουσης, διατηρώντας το πεδίο για συλλογικά συμφωνημένες λύσεις μεταξύ ενώσεων εργαζομένων και δημόσιου τομέα. Σε άλλες χώρες από τις μεθόδους που επιλέγονται για την υλοποίηση αποφάσεων συχνά αποκλείεται η χρήση του κοινωνικού διαλόγου.

Η τάση αυτή δεν περιορίζεται στις χώρες που λαμβάνουν χρηματοδοτική συνδρομή από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ως εκ τούτου, σε πολλά κράτη μέλη, η αύξηση των φόρων και οι περικοπές των κυβερνητικών δαπανών, προκάλεσαν κύμα εργασιακών συγκρούσεων και υπογράμμισαν τον επίμαχο χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων που δεν υπόκειντο στον κοινωνικό διάλογο.

Άλλα θέματα που εξετάζονται στην έκθεση περιλαμβάνουν τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στις μεταρρυθμίσεις των συστημάτων ανεργίας και συντάξεων και στη μετάβαση προς μια οικονομία περισσότερο βιώσιμη και λιγότερο εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα. Ενώ σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ισπανία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συμμετείχαν στη διαδικασία μεταρρύθμισης των συντάξεων, σε άλλες χώρες ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων υπήρξε ελάχιστος, πράγμα που οδήγησε σε συγκρούσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα