Οικονομία και Κυπριακό συζήτησαν Ομήρου και Μεϊμαράκης

17:15 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτές που επίκεινται, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογο του, Γιαννάκη Ομήρου, σήμερα στην Αθήνα.

Ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε για αναγκαίες αποφάσεις, φέροντας για παράδειγμα

την εμπειρία της Ελλάδας, λέγοντας ότι έχει ζήσει ανάλογες στιγμές και τις διαπραγματεύσεις «που είναι πάρα πολύ σκληρές και ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεστε σε ένα κρίσιμο σημείο και σε μία κρίσιμη καμπή».

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου ανέφερε ωστόσο ότι η οικονομική συγκυρία δεν σημαίνει ότι «θα αφήσουμε τη μάχη ή τις απόψεις μας για το εθνικό μας θέμα, για την πορεία του ζητήματος που ξέρω ότι πρωταγωνιστείτε και εσείς μαζί με τον Πρόεδρο και τους Αρχηγούς των κομμάτων», λέγοντας ότι «και η Ελληνική Βουλή και τα κόμματα συμπαρατάσσονται, συμπαρίστανται σε αυτή τη μάχη και μεταφέρουν την αλληλεγγύη τους, μέσα από εσάς και στον κυπριακό λαό».

Ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε τον κ. Μεϊμαράκη για τη συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων στο πλευρό του κυπριακού λαού, «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της δεινής οικονομικής θέσης» για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι ισχυροί ταγοί της ΕΕ δε συμπεριφέρθηκαν με τρόπο που θα ήταν αναμενόμενος από εταίρους», καθώς – όπως είπε – «η θεμελιώδης αρχή της αλληλεγγύης δεν επεδείχθη αυτές τις κρίσιμες ώρες, αντίθετα υπήρξε μία σκληρή ανάλγητη συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο όταν χρειάστηκε να απευθυνθεί στο Μηχανισμό Στήριξης».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφερόμενος στα μέτρα που επεβλήθησαν στην Κύπρο, είπε ότι έπληξαν «καταστροφικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας και ευρύτερα τις υπηρεσίες πάνω στις οποίες στηρίζεται ή στηριζόταν η κυπριακή οικονομία για πολλές δεκαετίες».

Ο κ. Ομήρου μίλησε ακόμα για «άδικες και συκοφαντικές κατηγορίες» που διατυπώθηκαν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, περί φορολογικού παραδείσου, ενώ, όπως είπε, «όταν η Κύπρος εντάχθηκε το 2008 στην Ευρωζώνη, οι έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις που είχαν γίνει απέδειξαν ότι πληρούσαμε πλήρως τα κριτήρια, τους κανόνες κατά του χρηματοοικονομικού εγκλήματος».

«Τώρα γιατί λίγους μήνες πριν ξεκίνησε αυτή η άδικη συκοφαντική ομοβροντία κατηγοριών είναι ένα θέμα που ο καθείς μπορεί να αντιληφθεί», πρόσθεσε.

Εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι ο κυπριακός λαός θα ξεπεράσει τα προβλήματα, καθώς ξέρει από δυσκολίες και το έχει αποδείξει, όταν το 1974 «μετά τη φοβερή τραγωδία με απώλεια του 70% των πλουτοπαραγωγικών πλούτου της χώρας μας, με 200.000 πρόσφυγες, με εγκλωβισμένους με θύματα εκείνης τη τραγωδίας», κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να ξαναζωντανέψει την κυπριακή οικονομία.

Ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι η Ευρώπη «χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης» και να ανακαλύψει ξανά τις αρχές και τα οράματα που εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει, «της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, των δικαιωμάτων των λαών, της προόδου, της ανάπτυξης και της ευημερίας για όλους», καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση, το μοντέλο του πλούσιου βορά και του φτωχού νότου, οδηγεί σε διατάραξη και της πολιτικής συνοχής. Έστειλε δε μήνυμα συμπόρευσης του κυπριακού και του ελληνικού Κοινοβουλίου, ώστε η Ευρώπη να οδηγηθεί ξανά στο δρόμο που ονειρεύτηκαν οι πρωταγωνιστές, οι σκαπανείς και οι αρχιτέκτονες της.

Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε αναφορά στον ευρωσκεπτικισμό που έχει αναπτυχθεί στους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών, προκαλώντας τον προβληματισμό των Κοινοβουλίων. Μίλησε για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται – όπως είπε – «για να μπορέσουν τα κοινοβούλια να είναι το ανάχωμα σε αυθαιρεσίες και σε κινήσεις οι οποίες πράγματι δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνική συνοχή» και έκανε αναφορά στη Σύνοδο των προέδρων των κοινοβουλίων στις 20 Απριλίου στην Κύπρο, «για μία ευρύτερη χάραξη στρατηγικής πλέον, που θα αποφασίσουν τα κοινοβούλια, απέναντι και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ώστε να μπορέσουμε πράγματι να οδηγήσουμε την Ευρώπη στην κατεύθυνση που όλοι επιθυμούμε».

Καταλήγοντας ο κ. Ομήρου έστειλε για ακόμα μία φορά το μήνυμα ότι η οικονομική κρίση δεν κάνει κανένα να ξεχνά τα εθνικά θέματα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να διανοηθούν «οι όποιοι τρίτοι ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαούς μας» και θα οδηγήσουν στην αποδοχή μίας ελλειμματικής λύσης στο Κυπριακό.

«Ο λαός μας δεν θα γονατίσει μπροστά στις δυσκολίες και δε θα υψώσει τα χέρια, θα επιμείνουμε σε λύση του Κυπριακού, που θα στηρίζεται σε αρχές του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Αυτό ας το έχουν υπόψη τους αυτοί που διανοούνται ότι μπορούν να αξιοποιήσουν την οικονομική κρίση στην Κύπρο, τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας, γιατί η εθνική ομοψυχία είναι δεδομένη μεταξύ των δύο λαών και των δύο Κοινοβουλίων μας και ασφαλώς των κυβερνήσεων και του συνόλου του ελληνισμού», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Ομήρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα