Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών τα προβλήματα των δημόσιων μεταφορών

15:41 12/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών τέθηκαν την Πέμπτη οι διαφορές του Υπουργείου Συγκοινωνιών με τις εταιρείες δημοσίων συγκοινωνιών, με τους βουλευτές να υπογραμμίζουν την ανάγκη να στηριχθούν και να αναπτυχθούν οι δημόσιες επιβατικές μεταφορές.

Καταβάλλονται προσπάθειες, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, Ευθύμιο Φλουρέντζου, να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης

των προβλημάτων και των λογαριασμών των εταιρειών μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος των εταιρειών απέδωσε τη μη επίλυση των προβλημάτων στον τρόπο επικοινωνίας του Υπουργείου με τις εταιρείες, που δεν είναι, όπως είπε, ικανοποιητικός.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών παρέστη στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών, την οποία ενημέρωσε για το θέμα καθώς και για τη διαδικασία που ακολουθεί το Υπουργείο για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ανάδοχοι των δημόσιων συγκοινωνιών.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή συζήτηση με τις εταιρείες. «Εξετάζονται και δίνονται οι διευκρινίσεις όσον αφορά τους λογαριασμούς της εταιρείας λεωφορείων ΟΣΕΛ και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με όλες τις εταιρείες», προσθέτοντας ότι η διαδικασία θα καταλήξει, όχι μόνο στη στήριξη των δημοσίων μεταφορών, κάτι που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αλλά και στη στήριξη των εταιρειών και την ενίσχυση της ρευστότητάς τους.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, υπάρχουν σημεία στους λογαριασμούς των εταιρειών που χρήζουν διευκρίνησης και συζήτησης με τις εταιρείες. Καταβάλλονται, είπε, προσπάθειες ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα, γιατί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου το κράτος θα πληρώσει στις εταιρείες τα χρήματα για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011, ώστε να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αντώνης Αντωνίου, δήλωσε ότι υπάρχουν κενά και αδυναμίες στη σύμβαση που ρυθμίζει τις δημόσιες συγκοινωνίες και η Επιτροπή έδωσε χρονικό περιθώριο ενός μηνός για τη διεξαγωγή εξαντλητικού διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, προς διευθέτηση των θεμάτων των δημοσίων συγκοινωνιών.

Η Επιτροπή θα επανέλθει για να επανεξετάσει την κατάσταση σε ένα μήνα, είπε ο Πρόεδρός της.

Αποψη της Επιτροπής, είπε ο κ. Αντωνίου, είναι ότι «από τη στιγμή που όλοι συμφωνούμε πως το σύστημα δημοσίων συγκοινωνιών δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί, τότε όλοι πρέπει να το στηρίξουμε».

Ο κ. Αντωνίου κάλεσε το Υπουργείο και τις εταιρείες να εργαστούν σε πνεύμα συναίνεσης και συλλογικότητας για να βρεθούν λύσεις για την ανάπτυξη του συστήματος δημοσίων συγκοινωνιών.
Εντονη ανησυχία εξέφρασε εκ μέρους του ΔΗΣΥ για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, όπως είπε, οι δημόσιες συγκοινωνίες, ο βουλευτής Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

«Έχει διαφανεί ότι οι ατέλειες στη σύμβαση οδηγούν σε κόντρες μεταξύ της Κυβέρνησης και των εταιρειών» είπε, προσθέτοντας πως ο ΔΗΣΥ ζήτησε στο εξής ν

Keywords
Τυχαία Θέματα