Εντός Νοεμβρίου τα πρώτα αποτελέσματα ταυτοποίησης από τη Βοσνία

13:33 26/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εντός Νοεμβρίου αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα ταυτοποίησης από τη Βοσνία, όπως δήλωσαν ο Πρόεδρος και ο ΓΓ της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης και Νίκος Θεοδοσίου.

Οι δηλώσεις τους έγιναν στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου με την ευκαιρία της Ημέρας Αγνοουμένων της Κύπρου, τη Δευτέρα, τις πρωινές ώρες της οποίας – μεταξύ 7.00 και 10.00 –  καλούνται οι οδηγοί να διατηρούν τα φώτα των οχημάτων τους αναμμένα σε ένδειξη μνήμης των αγνοουμένων

και αγώνα αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίδιων και των συγγενών τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Σεργίδης «με το διορισμό και του νέου τρίτου μέλους της ΔΕΑ από τον ΓΓ του ΟΗΕ θα έχουμε και ολοκληρωμένες απαντήσεις όσον αφορά μερικές δεκάδες αγνοουμένους μας». Από την πλευρά του ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι έχουν αναλυθεί και τα 281 δείγματα που αποστάληκαν τον Αύγουστο στη Βοσνία, τα οποία αφορούν περίπου 70 άτομα και αναμένονται σύντομα να επιστραφούν στην Κύπρο για το τελικό στάδιο της διαδικασίας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο αριθμός των δειγμάτων για τα οποία θα υπάρξει ταυτοποίηση θα εξαρτηθεί από την ποιότητα τους.

Ο κ. Σεργίδης υπογράμμισε ότι το θέμα των αγνοουμένων «περνά μια κρίσιμη φάση».  Εξήγησε ότι μέχρι σήμερα η ΔΕΑ «δεν μπόρεσε να μπει στο κύριο έργο της που για μας είναι η ουσιαστική διερεύνηση της κάθε περίπτωσης αγνοουμένου».

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της Οργάνωσης ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όπως προχωρούν τα πράγματα, οι μισοί από τους αγνοούμενούς μας να παραμείνουν για πάντα αγνοούμενοι».

Δυστυχώς, ανέφερε, οι πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα από καλόπιστα άτομα και από τις δύο πλευρές έχουν στερέψει πια, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περισσότεροι από 1200 αγνοούμενοι για τους οποίους δεν υπάρχουν καθόλου πληροφορίες.

Αναφερόμενος στο ότι για τους περισσότερους εξ αυτών στοιχεία υπάρχουν στα επίσημα αρχεία του Τουρκικού Στρατού ο κ. Σεργίδης είπε ότι «αν δεν υποχρεωθεί η Τουρκία να συνεργαστεί και να δώσει αυτά τα στοιχεία, σίγουρα το θέμα δεν θα μπορέσει να λυθεί ποτέ στην ολότητά του».

Μέχρι σήμερα, συμπλήρωσε, «η Τουρκία παρουσιάζεται απρόθυμη και λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι μετά από 40 σχεδόν χρόνια δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να κρατούνται αυτά τα στοιχεία στα συρτάρια τους σαν στρατιωτικά απόρρητα».  Τα άτομα αυτά αφορούν νεκρούς από μάχες οι οποίοι στη συνέχεια θάφτηκαν στα κατεχόμενα, τραυματίες και ανθρώπους που συνελήφθηκαν βδομάδες ή και μήνες μετά τη λήξη των εχθροπραξιών.

«Αυτές τις πληροφορίες θέλουμε να δώσουν οι Τουρκικές αρχές, όπου νομίζουν εκείνες, στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, στη ΔΕΑ, όπου νομίζουν», τόνισε ο κ. Σεργίδης, προσθέτοντας ότι «εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι οι πληροφορίες αυτές να έρθουν στα αρμόδια όργανα τα οποία μπορούν να προχωρήσουν στην διερεύνησή τους και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα βοηθήσει στη διακρίβωση της τύχης πολλών ακόμα εκατοντάδων από τους αγνοουμένους μας».

Ανέφερε ότι προς το σκοπό αυτό έχει αρχίσει μια εκστρατεία κυρίως

Keywords
Τυχαία Θέματα