Επ. Οικονομικών και Γερμανοί βουλευτές συζητούν το μνημόνιο

16:22 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την κυοφορούμενη δανειακή σύμβαση είχαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων με αντιπροσωπεία της Κάτω Βουλής του Μπούντεσταγκ της Γερμανίας.

Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από επτά Γερμανούς βουλευτές από το Κόμμα των Φιλελευθέρων, την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών,

της Αριστεράς, των Πρασίνων και του Κόμματος Σοσιαλδημοκρατών. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο βουλευτής από το Κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών Lothar Binding.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι μεταφέραμε με ξεκάθαρο τρόπο την άποψή μας ότι η λύση που έχει επιβληθεί στην περίπτωση της Κύπρου από τους Ευρωπαίους εταίρους μας είναι και άδικη και παράλογη τουλάχιστον οικονομικά.

«Άδικη γιατί είναι μια λύση η οποία δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά αλλού στην ευρωζώνη και σίγουρα δεν έχουν εφαρμοστεί παρόμοιες λύσεις σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετώπισαν προβλήματα τα τελευταία χρόνια, ούτε στην Ιρλανδία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Πορτογαλία, ούτε και στην Ισπανία. Αλλά είναι και παράλογη οικονομικά γιατί με τα σημερινά δεδομένα είναι ξεκάθαρο ότι δυστυχώς η κυπριακή οικονομία θα επωμιστεί ένα δυσβάσταχτο βάρος, ένα βάρος που κανονικά ή τουλάχιστον θα έπρεπε να υπάρχει πρόθεση να μην το επωμιστεί γιατί θα μπορούσε η Κύπρος να ήταν δέκτης μιας στήριξης που θα της επέτρεπε να μην έχει να αντιμετωπίσει τα πολύ δυσάρεστα οικονομικά δεδομένα που θα είχε να αντιμετωπίσει τις επόμενες μέρες, επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Τονίσαμε, ανέφερε, ότι με τις προτάσεις ή και με τις ‘λύσεις’ που μας έχουν επιβληθεί έχει τραυματιστεί ίσως και ανεπανόρθωτα ένας σημαντικός τομέας της κυπριακής οικονομίας, ο οποίος παρήγαγε μέχρι πρόσφατα πέραν των 40% των εσόδων του κράτους και επομένως η απώλεια αυτών των εσόδων θα μας οδηγήσει στην ανάγκη να υιοθετήσουμε ακόμα περισσότερα μέτρα λιτότητας, τα οποία θα πλήξουν τους απλούς ανθρώπους και τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Θα οδηγήσει την ανεργία σε πολύ πιο ψηλά επίπεδα από αυτά που αντιμετωπίζαμε μέχρι σήμερα κι όλα αυτά γιατί έχει επιβληθεί μια λύση, η οποία με οικονομικούς όρους δεν βγάζει κανένα νόημα.

Δεν βγάζει νόημα, είπε, να καταστραφεί η οικονομία μιας χώρας για να σωθεί η χώρα.

«Οι συνάδελφοι από τη γερμανική Βουλή διατηρούν τις δικές τους θέσεις, τις πάγιες και γνωστές θέσεις σε σχέση με την ανάγκη εφαρμογής παρόμοιων σχεδίων σε κράτη μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ήταν ξεκάθαροι ότι συμφωνούν με τη φιλοσοφία και προσέγγιση του κουρέματος των καταθέσεων γιατί θεωρούν ότι πρέπει να είναι το μοντέλο στο μέλλον για όλες τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Έχουν στείλει ένα μήνυμα ότι τα ίδια ενδεχομένως θα έχουν να αντιμετωπίσουν και οι Ισπανοί καταθέτες, οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι ίσως και οι Έλληνες», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι καταφανές ότι υπάρχει μια αισθητή διαφορά αντιλήψεως. Έγιναν προσπάθειες και βέβαια δεν υπήρχε η δυνατότητα μέσα σε μια μόνο συνάντηση να πειστούν οι Γερμανοί βουλευτές για κάποια πράγματα, είπε.

Εντούτοις, συνέχισε, από τη δική μας πλευρά πέραν του σχολιασμού που έγινε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, θεωρώντας ότι η συμφωνία έχει γίνει και έχει επιβληθεί ήδη στην Κύπρο, υπογράμμισε την ανάγκη να ενεργοποιηθεί κάθε ευρωπαϊκή δυνατότητα – ευρωπαϊκά προγράμματα, διαρθρωτικά ταμεία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως, στοιχεία τα οποία μπορεί και πρέπει να βοηθήσουν την Κύπρο να αντιμετωπίσει την τεραστίων διαστάσεων ύφεση, η οποία προέρχεται από τη λύση που μας έχει επιβληθεί.

Είναι σημαντικό εδώ που έχουμε φτάσει, σημείωσε, να εγκριθεί αυτή η συμφωνία από τα Κοινοβούλια των άλλων χωρών.

Οι Γερμανοί συνάδελφοι, είπε ο κ. Προδρόμου, έδειξαν ότι ο κοινός στόχος – αν και προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις – ήταν να πάψει να υπάρχει το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου.

«Γι’ αυτό μιλάμε για διαφορά αντιλήψεων και δυστυχώς για μεγάλη δόση παραπληροφόρησης. Αυτό που πρέπει να κάνουμε και να επιμείνουμε στους Ευρωπαίους εταίρους είναι να ενεργοποιηθούν κονδύλια και δυνατότητες που υπάρχουν στην ΕΕ για μια οικονομία όπως είναι η Κύπρος και υποφέρει», συμπλήρωσε.

Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου ανέφερε ότι είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση με την Επιτροπή Οικονομικών της γερμανικής Βουλής από την οποία όλοι βγαίνουμε πολύ πιο απαισιόδοξοι από όσο ήμασταν πριν.

«Για τους Γερμανούς είναι καθαρά τα πράγματα. Οι τράπεζες μας γι’ αυτούς ήταν ένα είδος τζόγου που έπρεπε να καταστραφεί και θα πρέπει να πληρώσουν και οι καταθέτες τους οποίους θεωρούν τζογαδόρους, το οικονομικό μας μοντέλο πρέπει να καταστραφεί γιατί στηρίζεται στη φοροδιαφυγή και αυτό που είναι εμφανές είναι ότι δεν έχουν να μας προτείνουν τίποτα στη θέση αυτής της καταστροφής. Δηλαδή αν θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, αυτά πρέπει να επιβαρύνουν τον Κύπριο φορολογούμενο κι όχι το φορολογούμενο της ΕΕ», πρόσθεσε.

Είναι κρίμα, σημείωσε, που αυτή η συνάντηση δεν ήταν ανοικτή για να ξέρει κι ο κόσμος με τι έχουμε να κάνουμε.

Η συνάντηση βοήθησε επίσης, συνέχισε, για να αντιληφθούμε όλοι ότι η παρούσα πορεία είναι αδιέξοδη, δεν έχουμε μέλλον στο μνημόνιο και προσθέτω δεν έχουμε μέλλον στο ευρώ με την έννοια ότι κάθε φορά θα μας βάζουν και χειρότερους όρους.

Ήδη ξεκινά, ανέφερε, μια προπαγάνδα για τη φοροδιαφυγή και έθεσαν θέμα για παράδειγμα για την απονομή της κυπριακής υπηκοότητας με βάση καταθέσεις στο δικό μας σύστημα το οποίο θεωρούν απαράδεκτο.

Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση, ότι «θα θέσουν κι άλλα πράγματα κι όπου υπάρχει οποιαδήποτε ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας θα μας την σκοτώνουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα