Ο Ν. Νικολαϊδης καλεί την Κυβέρνηση να προετοιμαστεί για το Eurogroup

16:08 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Νέο σκηνικό πιέσεων διαμορφώνεται πριν τη συνεδρία του Eurogroup, σύμφωνα με το βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκο Νικολαϊδη, ο οποίος καλεί την Κυβέρνηση, «αυτή τη φορά, σε αυτό το Eurogroup να προσέλθει προετοιμασμένη, με σοβαρότητα και τεχνοκρατικά τεκμηριωμένη, για να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε νέες προκλήσεις και τις οποιεσδήποτε επιπρόσθετες όπως φαίνεται τις απαιτήσεις των εταίρων μας”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚ,

ο κ. Νικολαϊδης αναφέρει ότι το Κίνημα “είναι έτοιμο να στηρίξει μια διεκδικητική διαπραγμάτευση ώστε να μη μετρούμε νέες απώλειες το Σάββατο το πρωί”, προσθέτοντας ότι ανησυχία προκαλούν οι αναφορές από ξένα ειδησεογραφικά μέσα όπως το Reuters και οι Financial Times, για νέες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου, που ανέρχονται σε €23 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με προσχέδια εγγράφων.

Αναφέροντας ότι “η Κύπρος καλείται να συμβάλει με €13 δισ. στο πακέτο διάσωσής της, ποσό δυσανάλογα μεγάλο για τη χώρα”, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ διερωτάται πώς εκτοξεύτηκε το ποσό των αναγκών από €17,5 δισ. στα €23 δισ.

Αναφέρει επίσης ότι “στην παράγραφο 29 του συγκεκριμένου κειμένου τονίζεται ξεκάθαρα ότι οι κυπριακές Αρχές έχουν δεσμευτεί για πώληση του χρυσού που θα αποφέρει €400εκ.” και καλεί την Κεντρική Τράπεζα αλλά και την Κυβέρνηση να μας δώσουν την πραγματική εικόνα αν υπάρχει τέτοια δέσμευση, και όχι απλά διαψεύσεις σκοπιμότητας.

“Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το δημοσιευθέν κείμενο είναι ένα απλό προσχέδιο και ότι η Κυβέρνηση δεν το έχει συμφωνήσει”, αναφέρει και προσθέτει ότι πρόθεση της ΕΔΕΚ “δεν είναι να ασκήσει “κριτική, ειδικά βλέποντας την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας”.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι “στο κείμενο γίνεται αναφορά ότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης, που ουσιαστικά το ίδιο το Eurogroup προκάλεσε με την απόφαση του”, προσθέτοντας ότι “υπολογίζεται επιπλέον ότι η αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, η συμμετοχή των κατόχων αξιογράφων και η ανταλλαγή των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τρ. Κύπρου με μετοχές, θα μπορούσε να αποφέρει €10,6 δισ.”

Επιπλέον, ο κ. Νικολαϊδης αναφέρει ότι στο κείμενο “τονίζεται ότι θα προκύψουν νέα έσοδα €600 εκ. από την αύξηση του εταιρικού φόρου, τη φορολογία των τόκων και την αύξηση του τέλους τραπεζών, ποσά που αμφιβάλουμε αν στην τελική μπορούν να εισπραχθούν, λαμβάνοντας υπόψη την παντελή έλλειψη ρευστότητας, την τραγικά δύσκολη θέση των επιχειρήσεων και τη χρησιμοποίηση των ανασφάλιστων καταθέσεων για ανακεφαλαιοποίηση”.

Ο κ. Νικολαϊδης υπενθυμίζει ότι δημοσίευμα των Financial Times, στις 12 Φεβρουαρίου 2013, “μιλούσε για λύση στην Κύπρο μέσω ανασφάλιστων καταθέσεων, το οποίο επιβεβαιώθηκε”, ενώ σημειώνει “την πρόσφατη δήλωση της Υπουργού Οικονομικών της Φιλανδίας ότι ίσως υπάρξουν αλλαγές στο κυπριακό Μνημόνιο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα