Επείγει η λύση στο Κυπριακό λέει ο Στέφαν Φούλε

14:17 11/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Λύπη για τη μη εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας του πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης με τα κράτη – μέλη της ΕΕ, εκφράζει ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε, σημειώνοντας ωστόσο πόσο επείγον είναι να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, απαντώντας σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού Αντιγόνης Παπαδόπουλου.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της κας. Παπαδοπούλου, η Κύπρια Ευρωβουλευτής «έθεσε ενώπιον της Κομισιόν τις πληροφορίες ότι τον προσεχή Απρίλιο η αεροπορική εταιρεία,

τουρκικής προέλευσης, Ατλας Τζετ, θα ξεκινήσει καθημερινές πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία προς τα κατεχόμενα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Φούλε αναφέρει σε απάντησή του πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει την αρμοδιότητα να απαγορεύσει σε αεροπορική εταιρεία να πραγματοποιεί πτήσεις μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων, ακόμη κι αν η πτήση προέρχεται από κράτος – μέλος της ΕΕ.

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην υπόδειξη της κας. Παπαδοπούλου ότι είναι προκλητικό, με το πρόσχημα της άρσης της ”απομόνωσης” των Τουρκοκυπρίων, να δρομολογούνται τέτοιες αρνητικές εξελίξεις, που ουσιαστικά συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση μιας ψευδοκρατικής οντότητας και οδηγούν σε απόσχιση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωβουλευτού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κομισιόν «εκφράζει, καταρχήν, τη βαθειά της λύπη για το γεγονός ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, εξακολουθεί να μην εκπληρώνει την υποχρέωσή της για την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ». Σημειώνει, ωστόσο, «για μια ακόμη φορά, πόσο επείγον είναι να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος».

«Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα καλέσει του ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να αδράξουν την ευκαιρία που τους προσφέρουν οι τρέχουσες συνομιλίες προκειμένου να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση», αναφέρει στην απάντησή του ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Η τοποθέτηση αυτή σύμφωνα με την ανακοίνωση, διαμηνύει «την πάγια θέση του πως και οι δύο πλευρές ευθύνονται για το παρατεταμένο αδιέξοδο, κάτι που η Κύπρια Ευρωβουλευτής θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο, εν όψει και των γενικότερων εξελίξεων, όσον αφορά και την επικείμενη συνάντηση στο Greentree 2».

Keywords
Τυχαία Θέματα