Επιδείνωση προβλέψεων οικονομολόγων που συμμετέχουν σε έρευνα της Financial Mirror

19:22 21/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης επιδείνωσε τις προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία των αναλυτών που συμμετέχουν στην καθιερωμένη τριμηνιαία πρόβλεψη της κυπριακής αγγλόφωνης οικονομικής εφημερίδας Financial Mirror, σε σχέση με την ανάλυση, που είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο, όταν με τα τότε στοιχεία η μέση αναμενόμενη μείωση του ΑΕΠ για το 2012 ήταν 0,4% (ενώ τώρα βρίσκεται στο 1,5%) και η αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ για το 2013 ήταν 0,8% (ενώ τώρα είναι

0%).

Έτος προκλήσεων χαρακτηρίζουν το 2012, οι οκτώ αναλυτές που συμμετείχαν στην ανάλυση, ενώ την ίδια ώρα διίστανται οι απόψεις τους αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι το 2013 και για το αν θα υπάρξει ανάκαμψη.

Η ομάδα αναλυτών της Financial Mirror απαρτίζεται, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εφημερίδας, από διακεκριμένους οικονομολόγους του ιδιωτικού και ακαδημαϊκού τομέα και συστάθηκε αμέσως μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί, τον Ιούλιο του 2011, την ώρα που επικρατούσε μεγάλη σύγχυση όσον αφορά στις επιπτώσεις της έκρηξης και την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Μέσα από την τριμηνιαία έκθεση της Financial Mirror, οι αναλυτές εκφράζουν τις απόψεις τους ως προς τα πού πορεύεται η κυπριακή οικονομία, αλλά και τους λόγους.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 παρατηρήθηκε μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,5%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τρείς αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι η συνολική πτώση για το έτος 2012 δεν θα είναι τόσο απότομη, άλλοι τρείς θεωρούν ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και δύο αναλυτές θεωρούν ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα.

Όπως προκύπτει από το μέσο όρο των προβλέψεων, θα υπάρξει μια πτώση της τάξης του 1,5% για το 2012.

Αυτό για το οποίο ανησυχούν όλοι οι αναλυτές, είναι η μεγάλη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, την οποία επιδείνωσε και η μεγάλη περίοδος ακυβερνησίας.

Λαμβάνοντας υπόψη το αβέβαιο και βαρύ οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι προβλέψεις των αναλυτών για το 2013 διίστανται.

Και πάλι τρεις αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι και θεωρούν ότι η κυπριακή οικονομία το 2013, θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Αντίθετα, δύο αναλυτές παραμένουν απαισιόδοξοι υπογραμμίζοντας πως θα συνεχιστεί η καταγραφή αρνητικών πρόσημων. Ωστόσο, οι υπόλοιποι αναλυτές χαρακτηρίζουν το 2013, ως έτος στασιμότητας.
Ο μέσος όρος των προβλέψεων για το 2013 είναι στο 0%.

Σίγουρα, όπως αναφέρεται, η κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης επιδείνωσε τις προβλέψεις σε σχέση με την ανάλυση, που είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο, όταν με τα τότε στοιχεία η μέση αναμενόμενη μείωση για το 2012 ήταν 0,4% (ενώ τώρα βρίσκεται στο 1,5%) και η αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ για το 2013 ήταν 0,8% (ενώ τώρα είναι 0%).

Keywords
Τυχαία Θέματα