Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 10/4/2013

10:30 10/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην προσφέρει πλέον δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε Τουρκοκύπριους και οι υποψίες για κρούσμα της ασθένειας των τρελλών αγελάδων στα κατεχόμενα, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Γιόρτασαν τον θάνατο της Θάτσερ», γράφει ότι ο κόσμος στην Αγγλία και στην Σκωτία γιόρτασε το θάνατο της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ. Αλλού αναφέρει ότι ο Άγγλος σκηνοθέτης Len Loach πρότεινε όπως ιδιωτικοποιήσουν την κηδεία

της Θάτσερ, ώστε να μην πληρώσει τα έξοδα το κράτος, κάτι που θα ήταν σύμφωνο και με τις ιδέες της Θάτσερ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «υπουργός» υγείας Ερτουρούλ Χασίπογλου, δήλωσε ότι όσοι Τουρκοκύπριοι κάνουν θεραπεία στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, δεν θα πρέπει να ανησυχούν τώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να μην προσφέρει δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε Τουρκοκύπριους, και ότι το «κράτος» θα φροντίσει για αυτούς.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Τακτοποίησαν την Αμμόχωστο», γράφει ότι σε διάστημα δύο μηνών παρατηρήθηκαν 12 περιστατικά κλοπής με το τελευταίο στο «τμήμα κοινωνικών ασφαλίσεων» από όπου κλάπηκαν 942 ΤΛ (περίπου 450 Ευρώ) από αγνώστους. Σε άλλο θέμα με τίτλο «αυτοί με τη Μερσεντές έγιναν άποροι» αναφέρει ότι παρατηρήθηκε ότι κάποιοι Ελληνοκύπριοι που στέκονται στην ουρά για να λάβουν δέματα επισιτιστικής βοήθειας, οδηγούν πολυτελή αυτοκίνητα. Αλλού αναφέρει ότι ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο, η «Νότια Κύπρος» και το Ισραήλ πραγματοποιούν κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης, η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στον κόλπο της Αμμοχώστου, το νέο ερευνητικό πλοίο με την ονομασία «Μπαρμπαρός» για να πραγματοποιήσει νέες έρευνες στο θέμα της ενέργειας.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η υποψία που τρομάζει», αναφέρει ότι η υποψία ότι ένας ασθενής ο οποίος παρακολουθείται εδώ και ένα μήνα σε «κρατικό» νοσοκομείο, μπορεί να πάσχει από την ασθένεια των τρελλών αγελάδων, προκαλεί τρόμο. Αναφέρει επίσης ότι για να γίνει οριστική διάγνωση θα σταλούν στο εξωτερικό δείγματα αίματος του ασθενή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αντιπολίτευση ανησυχεί ότι το «κράτος» δεν θα δώσει την απαραίτητη στήριξη στο νέο «δήμαρχο» Λευκωσίας, Καντρί Φελλάχογλου ώστε να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο «δήμος», αλλά ο «υπουργός» εσωτερικών Ναζίμ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί στο θέμα αυτό. Αλλού γράφει ότι ο Μουράτ Γκιουρτζάν, που φέρεται κτύπησε βάναυσα τη σύζυγό του Ρουκιγέ Γκιουρτζάν στο κεφάλι με τη δικαιολογία ότι η σύζυγος του επέστρεψε αργά στο σπίτι και ότι του ζήτησε διαζύγιο, αφέθηκε ελεύθερος και ότι η σύζυγος του φοβάται πλέον για την ζωή της.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Είναι προϋπόθεση η άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης», αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι το «κράτος» πρέπει να βρει λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται τώρα που η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν θα παρέχει πλέον δωρεάν θεραπεία σε Τουρκοκύπριους ασθενείς με καρκίνο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μετωπιαία σύγκρουση δύο αυτοκινήτων στην Αυλώνα, οδήγησε τους δύο οδηγούς στο νοσοκομείο. Αλλού γράφει ότι η 54χρονη Φατμά Μπεζιργκάνογλου κάτοικος της περιοχής Λευκονοίκου, η οποία πάσχει από καρκίνο εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι στο χωριό της τα τελευταία δύο χρόνια 10 άτομα έχασαν την ζωή τους από την ασθένεια του καρκίνου.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Η συμμετοχή στις γενικές εκλογές ψηλή, στις τοπικές χαμηλή», αναφέρει ότι σύμφωνα με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις γενικές εκλογές είναι πιο ψηλή σε σχέση με τη συμμετοχή τους σε τοπικές εκλογές όπως οι «δημοτικές» εκλογές. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα γιόρτασε την εκλογή του νέου «δήμαρχου» Λευκωσίας Καντρί Φελλάχογλου, υποψηφίου του κόμματος. Αλλού αναφέρει ότι ο σταθμός ραδιοφώνου και τηλεόρασης Μπαϊράκ από τις 30 Μαρτίου έμεινε χωρίς διεύθυνση και ότι αυτή τη στιγμή συζητούνται τα ονόματα των υποψηφίων διευθυντών.

Keywords
Τυχαία Θέματα