Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 13/12/2012

10:03 13/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο θάνατος του δασκάλου Αρίφ Χασάν Ταχσίν, οι γάμοι και οι γεννήσεις που έγιναν στις 12.12.12 και η απόπειρα ληστείας της αγγλικής τράπεζας ING από λοχία του κατοχικού στρατού κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Χαιρετισμούς σε αυτούς που μένουν» αφιερώνει όλο το πρωτοσέλιδο της στο θάνατο του δασκάλου Αρίφ Χασάν Ταχσίν, ο οποίος έπασχε από καρκίνο κι έχασε την ζωή του χθες στις 12/12/12, στο νοσοκομείο όπου

περιθαλπόταν. Ο δάσκαλος Αρίφ (όπως τον ήξεραν όλοι), ηγέτης της συντεχνίας των Τουρκοκύπριων δασκάλων, ήταν μια σημαντική προσωπικότητα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ο Αρίφ Χασάν Ταχσίν αγωνιζόταν για τα των δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού, όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων. Ακόμα αναφέρει ότι ο ίδιος δεν ήθελε ούτε θρησκευτική ούτε κρατική τελετή, αλλά ούτε και να καλύψουν το φέρετρο του με την σημαία και έτσι σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μια απλή τελετή κηδείας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Το γούρι της ημερομηνίας 12.12.12.» αναφέρεται στους γάμους και τις γεννήσεις που έγιναν χθες στα κατεχόμενα, πολλά από αυτά σκόπιμα ακριβώς λόγω της πεποίθησης ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία θα φέρει τύχη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θάνατο Αρίφ Χασάν Ταχσίν και στους αγώνες που έδωσε για το λαό του. Αλλού με τίτλο «Κοιτάξτε θάρρος» αναφέρεται στην απόπειρα ληστείας της αγγλικής τράπεζας ING από τον λοχία του κατοχικού στρατού Φατίχ Τασκάν. Επίσης με τίτλο «ο Νότος βρίσκεται εν βρασμώ» αναφέρεται στις διαδηλώσεις των Ελληνοκυπρίων έξω από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με πηχυαίο τίτλο «Τι έκανες λοχία;» αναφέρεται στην χθεσινή απόπειρα ληστείας της αγγλικής τράπεζας ING από τον λοχία του κατοχικού στρατού Φατίχ Τασκάν ο οποίος αρχικά συνελήφθη από την παράνομη αστυνομία των κατεχομένων και αργότερα παραδόθηκε στις κατοχικές δυνάμεις για να δικαστεί. Αλλού γράφει ότι «χάσαμε τον δάσκαλο μας Αρίφ» και αναφέρεται στον θάνατο του Αρίφ Χασάν Ταχσίν τον οποίο χαρακτηρίζει σύμβολο της πολιτικής ζωής και των συντεχνιακών αγώνων των Τουρκοκυπρίων.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Το ταμείο ήταν άδειο» αναφέρεται στην χθεσινή απόπειρα ληστείας του υποκαταστήματος της αγγλικής τράπεζας ING στην Κερύνεια από τον λοχία του κατοχικού στρατού Φατίχ Τασκάν. Αλλού με τίτλο «η τύχη τους να είναι μεγάλη» αναφέρεται στους γάμους και τις γεννήσεις που έγιναν χθες στα κατεχόμενα, λόγω της πεποίθησης ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι τυχερή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον Μεχμέτ Τσετίν ο οποίος συνελήφθη γιατί έκλεψε λεφτά από τον αδερφό του.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Ένας πεύκος έπεσε» στον θάνατο του Αρίφ Χασάν Ταχσίν και γράφει ότι ο δάσκαλος Αρίφ ό,τι είχε να πει το είπε. Αλλού γράφει ότι έγινε γνωστό ότι ο συνταξιούχος συνταγματάρχης Τουργκάι Γκιόκτουρκ που είναι φυγάς της υπόθεσης “Βαριοπούλα“ στην Τουρκία, ενώ η δίκη του συνεχιζόταν, 3 ημέρες πριν από την ανακοίνωση της τελικής απόφασης του δικαστηρίου ήρθε στα κατεχόμενα όπου του δόθηκε άδεια εργασίας για ένα χρόνο.

(ΚΥΠΕ/ΜΣ/ΓΧΡ)

Keywords
Τυχαία Θέματα