Επιτυχημένη ολική μεταμόσχευση προσώπου σε Αμερικανό ασθενή

17:32 28/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ «χάρισε» στον Ρίτσαρντ Νόρρις ένα νέο πρόσωπο, περιλαμβανομένης γλώσσας, οδοντοστοιχίας και σιαγόνας.

Οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν την πλέον εκτεταμένη μεταμόσχευση προσώπου που έχει γίνει ποτέ.

Ο 37χρονος άνδρας ζούσε ως ερημίτης τα τελευταία 15 χρόνια μετά τον σοβαρό τραυματισμό του από πυροβολισμό. Αναγκαζόταν δε να φορά μάσκα όταν έπρεπε να βγει εκτός σπιτιού.

Η επέμβαση που χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, αναμένεται να εφαρμοστεί και στις περιπτώσεις τραυματιών από τις πολεμικές επιχειρήσεις στο

Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την χειρουργική ομάδα που διενήργησε την επέμβαση, που κράτησε 36 ώρες, η μεταμόσχευση προσώπου ήταν μέρος μια σειράς μεταμοσχεύσεων διάρκειας 72 ωρών, με όργανα ενός δότη που αξιοποιήθηκαν σε πέντε ασθενείς περιλαμβανομένου και του κ.Νόρρις.

Συνέπεια του ατυχήματος του 37χρονου ασθενή ήταν η απώλεια των χειλιών και της μύτης αλλά και ο περιορισμός της κινητικότητας της στοματικής κοιλότητας.

Ο Δρ Εντουάρντο Ροντρίγκεζ επικεφαλής των χειρουργών εξηγεί ότι «ο κ.Νόρρις ξαναποκτά ζωή. Ο στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την λειτουργικότητα του προσώπου και παράλληλα να δώσουμε ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ ο ασθενής πλέον μπορεί να βουρτσίζει τα δόντια του και να ξυρίζεται ενώ έχει ανακτήσει και την αίσθηση της οσμής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου διενεργήθηκε στη Γαλλία το 2005 σε γυναίκα ασθενή που είχε κατασπαραχθεί από σκύλο. Το 2010 Ισπανοί χειρουργοί πραγματοποίησαν την πρώτη πλήρη μεταμόσχευση προσώπου.

Πάντως η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να καταρτίσει λίστα με περίπου 200 τραυματίες στρατιώτες που θεωρούνται κατάλληλοι για μεταμόσχευση προσώπου, με στόχο να αξιοποιήσει περαιτέρω τη νέα αυτή χειρουργική επιτυχία

Keywords
Τυχαία Θέματα