Συνεργασία ακόμα και με κράτη για το Φυσικό Αέριο

15:37 28/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνεργασία ακόμα και με κράτη όσον αφορά την κατασκευή υποδομών που θα έχουν σχέση με το φυσικό αέριο επιδιώκει η κυβέρνηση που θέλει να έχει μερίδιο σε αυτές τις υποδομές, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου Economist για την Ενέργεια στην Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε πρόταση των εταιρειών Noble

– Delek προς την κυπριακή κυβέρνηση για την εγκατάσταση δομών LNG στην Κύπρο από τον Ιούνιο, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι δεν υπάρχει πρόταση για τη λειτουργία τερματικού υγροποίησης , αλλά υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Εξήγησε δε ότι έπρεπε πρώτα να πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν κοιτάσματα σε επαρκή ποσότητα για να μπορούμε να μιλούμε για υποδομές, κάτι που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τώρα ξεκινούμε έναν δομημένο διάλογο με την Noble για το πότε και με ποιον τρόπο μπορεί να έρθει φυσικό αέριο στην Κύπρο, ενώ στον διάλογο περιλαμβάνονται τα θέματα υποθαλάσσιων αγωγών και τερματικού υγροποίησης, πρόσθεσε. «Υπάρχουν όχι μόνο από την Delek, αλλά και από άλλες, κινέζικες εταιρείες, προτάσεις για να χρηματοδοτήσουν και να στηρίξουν ένα τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο. Όμως όλα αυτά θα τα δούμε συνυφασμένα». Το κράτος, σημείωσε, επιδιώκει να είναι ένα σημαντικό μέρος αυτών των υποδομών και αυτό που επιθυμεί περισσότερο είναι μια πολυμερής συνεργασία «και δεν αναφέρομαι μόνο σε εταιρείες πετρελαιοειδών. Ενδεχομένως να είναι και συνεργασία και με κράτη».

Σε ερώτηση από δημοσιογράφο της ΕΡΤ για το ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας εάν δεν κριθεί τεχνικά εφικτή και οικονομικά βιώσιμη η συνεργασία ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ και ποια είναι τα αποτελέσματα ερευνών της Noble μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, Ουζί Λαντάου διερωτήθηκε γιατί πιστεύει η δημοσιογράφος ότι αυτό το εγχείρημα δεν θα πετύχει. Ας ελπίσουμε ότι θα δουλέψει και εάν δεν δουλέψει θα είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στην ελληνική τηλεόραση, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κύπριος Υπουργός ανέφερε ότι σε όλα τα ζητήματα υπάρχουν τεχνικές και άλλες δυσκολίες, αλλά οι συνεργασίες πρέπει να είναι πολύπλευρες, να μην τις βλέπουμε μονοδιάστατα. Μέσα από τον διάλογο και την συζήτηση, πρόσθεσε, να βρούμε τρόπους και μεθόδους συνεργασίας για να μπορέσουμε να την αναπτύξουμε και να εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα και των τριών χωρών προς την Ευρώπη αλλά ακόμα και προς την Ασία.

Ο Ελληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών αλλαγών ανέφερε χαρακτηριστικά «αλλοίμονο αν ξεκινούσαμε αυτή τη συζήτηση εν κενώ». Ηδη, είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η ΔΕΦΑ (δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου) έχει κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά όσον αφορά την βιωσιμότητα και το κόστος ενός αγωγού και το έχει συγκρίνει με άλλες λύσεις που υπάρχουν. «Μιλούμε πάνω σε στοιχεία και είναι προφανές ότι η δουλειά αυτή είναι κυρίως τεχνική και οικονομική, αλλά χρειάζεται ένα πολιτικό πλαίσιο το οποίο επιχειρούμε να βάλουμε σήμερα και να συνεχίσουμε τις επόμενες εβδομά

Keywords
Τυχαία Θέματα