Ευρωβουλή: Συμφωνία Εurogroup για Κύπρο

17:40 25/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη συμφωνία στο Εurogroup για την Κύπρο, χαιρέτισε σήμερα η Πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωβουλής, Sharon Bowles.

Εκφράζω τη χαρά μου για τη νεα συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα τα ξημερώματα για την Κύπρο, γιατί βασίζεται στην ιεράρχιση των απωλειών ανάλογα με την ανάληψη του ρίσκου και της αποδοχής ότι μια τράπεζα

μπορει να χρεοκοπήσεις, αναέφερει, προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι συμβαή με τις αρχές και την πολιτική της ΕΕ. Ωστόσο, τονίζει, αυτή η συμφωνία θα έχει δεσμενείς επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και την οικονομία, οι οποίες θα χρειαστούν στήριξη.

«Είμαι επίσης ικανοποιημένη γιατί τηρήθηκαν οι αρχές της ΕΕ με την επιβεβαίωση από την Ευρωζώνη ότι όλες οι εγγυημένες καταθέσεις (κάτω των 100.000 ευρώ) προστατεύοντας εντελώς.

Τώρα, η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να βρει σύντομα τη σταθερότητα, είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η απόφαση να ποσδιοριστούν οι απώλειες από τώρα μέχρι το τέλος του προγράμματος είναι πολύ ασαφής, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου, ωστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να αρθούν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.

Οι πολίτες και αγορές ποβληματίζονται απέναντι στην προχειρότητα που επέδειξαν οι υπεύθυνοι της Ευρωζώνης, αναφέρει η κ. Bowles εννοώντας την πρώτη απόφαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου. Οπως τονίζει, ασταθείς συμφωνίες που αντέχουν λιγότερο από 48 ώρες κοστίζουν ακριβά σε όλους, ενώ οδηγούν σε εκρηκτικές πολιτικές καταστάσεις. Κανένα σύστημα και καμία δομή δεν επιτρέπεται να βρίσκεται μόνιμα σε κατάσταση κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καταλήγει η Πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωβουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα