Φωτίου: Ανησυχητικές οι δηλώσεις Σόιμπλε για αύξηση εταιρικού φόρου στην Κύπρο

12:53 2/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Φώτης Φωτίου προέβη σήμερα στις πιο κάτω δηλώσεις:

Η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του εταιρικού φόρου στην Κύπρο, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας ότι υπάρχουν μεθοδεύσεις προς την κατεύθυνση επιβολής πιο σκληρών και επαχθών όρων στη δανειακή σύμβαση

της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, επιβεβαιώνουν και τις γενικότερες ανησυχίες ότι όσο καθυστερούμε, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Το ΔΗ.ΚΟ. επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει για κανένα λόγο να αποδεχθεί να μπει σε διαπραγμάτευση για την αύξηση του εταιρικού φόρου. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι καταστροφικές.

Τα όσα άκουσε ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ. από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν μπορούν να μας καθησυχάσουν.
Εν πάση περιπτώσει, το ΔΗ.ΚΟ. τονίζει για ακόμα μια φορά ότι δεν θα αποδεχθεί την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, όπως η CYTA, η ΑΗΚ και η Αρχή Λιμένων και καλούμε ξανά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας για ιδιωτικοποίηση αυτών των οργανισμών.

Παράλληλα, τονίζουμε την ανάγκη να διασφαλιστεί το μέλλον του τραπεζικού μας συστήματος και να υπογραμμίσουμε για ακόμα μια φορά πως όσο καθυστερεί η λήψη απόφασης για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, τόσο πιο ορατός γίνεται ο κίνδυνος κατάρρευσης τους, με ολέθριες συνέπειες για την οικονομία του τόπου.

Σταθερή παραμένει επίσης η θέση του ΔΗ.ΚΟ. ότι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις συμφωνηθούν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργούν προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία. Η κυβέρνηση οφείλει να επιμείνει στα όσα έχουν συμφωνηθεί με τα πολιτικά κόμματα στη συνάντηση του Υπουργείου Οικονομικών. Τυχόν υιοθέτηση των προτάσεων της τρόικας θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου.

Ο χρόνος εξαντλείται. Η ανησυχία και η αβεβαιότητα κορυφώνονται. Η στάση πληρωμών είναι ορατή, η ανεργία καλπάζει.
Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Η μεγαλύτερη ευθύνη φυσικά ανήκει στην κυβέρνηση που καλείται εδώ και τώρα με σωστή διαπραγμάτευση να καταλήξει σε ένα μνημόνιο με την τρόικα, το οποίο θα οδηγεί την χώρα μας στην οριστική έξοδο από την κρίση και να θέσει τις βάσεις για ανάπτυξη, ώστε ο κυπριακός λαός να μπορεί να ελπίζει για ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον.
Αυτές τις τόσο κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος και ο λαός μας πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι μας στο καθήκον να υπερασπιστούμε συλλογικά, αποφασιστικά και συνετά τα συμφέροντα της Κύπρου και της κυπριακής κοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα