Για ενίσχυση των ελληνοκινεζικών σχέσεων δεσμεύθηκε ο Α. Σαμαράς από τη Σαγκάη

19:05 18/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη δέσμευσή του για ενίσχυση των διμερών σχέσεων επανέλαβε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ελληνο-κινεζικό Business Forum στη Σαγκάη ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού στο παρελθόν αλλά και της σύγχρονης Κίνας επισημαίνοντας τα κοινά στοιχεία Ελλάδας και Κίνας ως πολιτισμών με βαθιές ρίζες στο παρελθόν και μακρά πορεία στο χρόνο.

Ο

Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι η Ελλάδα διέψευσε όσους είχαν αρνητικές προβλέψεις για την οικονομία της και καλλιεργούσαν τη λογική της εξόδου της από την ευρωζώνη, τονίζοντας ότι πλέον εξελίσσεται σε «ιστορία επιτυχίας» με την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα διασφαλισμένη, ενώ αποδεικνύεται αρκετά γερή και η τρικομματική κυβέρνηση.

Σήμερα, και ενώ ολοκληρώνεται και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, γίνεται προσπάθεια υλοποίησης δομικών αλλαγών που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα μέσα από φορολογικές διευκολύνσεις και πάταξη της γραφειοκρατίας είπε ο κ. Σαμαράς. Συμπλήρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, του τομέα των μεταφορών αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες ανέφερε ότι πρόκειται για 28 σχέδια που αφορούν τις υποδομές, τα ακίνητα και κρατικές επιχειρήσεις, ενώ απλοποιήθηκαν και οι χορηγήσεις περιβαλλοντικών αδειών. Παράλληλα, προσέθεσε, διευκολύνονται με νέες νομοθεσίες και απλοποιήσεις οι εξαγωγές προϊόντων.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι κινεζικές επιχειρήσεις, όπως η Cosco με τη σημαντική της επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, δραστηριοποιούνται ήδη, στην Ελλάδα με επιτυχία και οι εξαγωγές της Κίνας προς τη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 42%, ενώ πολλές ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται πλέον στην Κίνα, η οποία έχει κατακτήσει την 10η θέση στη λίστα των χωρών που εισάγουν ελληνικά προϊόντα. Εκτός από τις συμφωνίες που ήδη υπογράφτηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί τομείς στους οποίους οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι τομείς των τροφίμων και των ποτών, των φαρμάκων, της νέας τεχνολογίας.

Ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων όλων των επιπέδων της Ελλάδας και της Κίνας, κατέληξε ο κ. Σαμαράς, θέτει τα θεμέλια για μια ισχυρή διμερή συνεργασία αμοιβαίου συμφέροντος, την οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει με σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα