Γιαννάκης Ομήρου: “Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται”

12:09 22/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» ήταν η δήλωση στην οποία προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κληθείς να σχολιάσει τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τις πιέσεις που ασκούνται στην Κύπρο σε ό,τι αφορά το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου

χρήματος. Κάλεσε παράλληλα όσους αμφισβητούν την Κύπρο σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό το θέμα «να κοπιάσουν για να διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασι», θέτοντας «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων».

Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία της ΕΔΕΚ ο Πρόεδρος του κόμματος χαρακτήρισε «επιταγή» μια διαφορετική διακυβέρνηση υπό τον Γιώργο Λιλλήκα, δεδομένων, όπως είπε, των προκλήσεων και των αδιεξόδων ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Κύπρος. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι η Παγκόσμια Οικονομική κρίση αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιληφθεί το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της κρίσης και η ανικανότητα της να ξεπεράσει δογματικές λογικές και να πάρει έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, μαζί με την αλόγιστη και ασυλλόγιστη συμπεριφορά των τραπεζών οδήγησαν τη χώρα στο Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το επερχόμενο Μνημόνιο θα οδηγήσει σε πισωγύρισμα την κυπριακή οικονομία και τη κυπριακή κοινωνία, αναφέροντας πως είναι ως εκ τούτου, «επείγουσα και επιτακτική η ανάγκη αποδέσμευσης από τα δεσμά του Μνημονίου που οδηγεί σε βάθεμα της ύφεσης αλλά και σε ελλειμματική εθνική κυριαρχία».

Πρόσθεσε ότι στο Κυπριακό, η λανθασμένη στρατηγική και τακτική που ακολουθούμε, οδήγησαν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε χειρότερη και την τουρκική πλευρά σε καλύτερη θέση, από αυτές που είχαν όταν ξεκίνησαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις. «Περισσότερο από ποτέ, η Κύπρος έχει σήμερα ανάγκη από βαθιές τομές, στη λειτουργία του Κράτους, την οικονομία, το πολιτικό σύστημα» είπε, αναφέροντας πως πρέπει να δοθεί απάντηση στην απαίτηση της κοινωνίας για αλλαγή. Συνέχισε λέγοντας ότι μπροστά στην πρόκληση του εκσυγχρονισμού του κράτους, στο στοίχημα της ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, στην ανάγκη αναζήτησης δημοκρατικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική πρόταση διακυβέρνησης.

«Η πρόταση διακυβέρνησης του ενδιάμεσου χώρου που απευθύνεται σε όλο το λαό και επιδιώκει συνθήκες ευρύτατων συναινέσεων» όπως είπε. Ο Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε όλους όσους πιστεύουν στην ανάγκη μιας καινούργιας αρχής, όσους απορρίπτουν την πόλωση και δεν αποδέχονται τη λογική των συμβιβασμών για τη νομή της εξουσίας, όσους αναζητούν μια διαφορετική πρόταση διακυβέρνησης και όσους επιθυμούν να επικρατήσει μια άλλη αντίληψη στην πολιτική να στηρίξουν αυτή την ξεκάθαρη πρόταση του ενδιάμεσου χώρου και να στηρίξουν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα. «Αυτή» ανέφερε «είναι η μόνη εγγύηση για να μην πληρώσουν τα βάρη της κρίσης μόνο οι εργαζόμενοι. Η μόνη εγγύηση για ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Η μόνη εγγύηση για να βγούμε από τα τραγικά αδιέξοδα και στο Κυπριακό και στην Οικονομία».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τις πιέσεις που ασκούνται στην Κύπρο σε ό,τι αφορά το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ο Γιαννάκης Ομήρου αφού εξέφρασε την απογοήτευση του για τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνει η Κύπρος από ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους της, ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι η αρχή της αλληλεγγύης αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ, αυτή η αντιμετώπιση από πλευράς της Γερμανίας και όχι μόνο, μόνο απογοήτευση μπορεί να προκαλεί στους Κύπριους Ευρωπαίους πολίτες αλλά και σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη που πίστεψε και πιστεύει στο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Πρόσθεσε πως αυτή η αντιμετώπιση της Κύπρου ουσιαστικά υποδηλώνει τη συνέχιση μιας πολιτικής η οποία στην ουσία διευρύνει το χάσμα μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά και του ευρωπαϊκού Νότου και δημιουργεί την Ευρώπη των δυο ταχυτήτων, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της κοινωνικής συνοχής αλλά και σε μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της πολιτικής συνοχής.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις «συκοφαντικές και δυσφημιστικές», όπως τις χαρακτήρισε, κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Ομήρου υπενθύμισε ότι έχουν δοθεί τεκμηριωμένες απαντήσεις από την ίδια τη διεθνή ομάδα δράσης κατά του χρηματοοικονομικού εγκλήματος η οποία αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμμορφωθεί με 40 από τις 49 εισηγήσεις της, την ίδια στιγμή που η ίδια η Γερμανία έχει συμμορφωθεί με μόνο 29 εισηγήσεις της ομάδας αυτής. «Και σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες 9 εισηγήσεις θα πρέπει να λεχθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία αρνητική παρατήρηση» πρόσθεσε.

«Σε κάθε περίπτωση», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «αν επιθυμία τους είναι να έρθουν στην Κύπρο, να έρθουν στην Κύπρο για να τους δοθούν όλα τα στοιχεία γύρω από αυτό το θέμα με πλήρη τεκμηρίωση και από την Κεντρική Τράπεζα και από τη ΜΟΚΑΣ και από το Υπουργείο Οικονομικών». Είπε ακόμη πως αν στόχος είναι να δελεάσουν οποιουσδήποτε καταθέτες να προτιμούν τις χώρες τους εγκαταλείποντας την Κύπρο, πρόκειται για ένα ελατήριο απαράδεκτο το πρέπει να στηλιτευτεί. «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Ας κοπιάσουν οι οποιοιδήποτε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι και να θέσουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» ανέφερε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα