Η Επιτροπή Παιδείας συνεχίζει να δεσμεύει το 25% του κονδυλίου για ενοίκια ΤΕΠΑΚ

17:08 26/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, μετά από μια γεμάτη εντάσεις μακρά συνεδρία, αποδέσμευσε κονδύλια ή μέρος κονδυλίων για την κάλυψη των υποχρεώσεων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε ενώπιον της Επιτροπής, η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Ελπίδα Κεραυνού είπε στην Επιτροπή πως, αφού το επιθυμεί, μπορεί να συνεχίσει να δεσμεύει ποσοστό των κονδυλίων για τα ενοίκια κτιρίων.

Η

Επιτροπή Παιδείας ζήτησε από το ΤΕΠΑΚ να διαβιβάσει προς τη Νομική Υπηρεσία του κράτους τα ενοικιαστήρια συμβόλαια για κτίρια που δεσμεύουν το ΤΕΠΑΚ, ώστε να δοθεί πρόσθετη νομική συμβουλή για απεμπλοκή από συμβόλαια ψηλού κόστους.

Αποδεσμεύτηκαν 280.000 ευρώ για οδοιπορικά του ενταγμένου προσωπικού κατά τους μήνες Σεπτέμβρη με Δεκέμβρη και κατά 15% μειωμένα. Έγινε επίσης αποδέσμευση 50.000 ευρώ για έξοδα μεταφοράς φοιτητών, υλικών και εκδρομές φοιτητών. Η Επιτροπή ομόφωνα δέσμευσε 25% των 4,2 εκ. για την ενοικίαση χώρων στέγασης. Αποδέσμευσε 56.000 ευρώ για δαπάνες προκηρύξεων, δημοσιεύσεων και διαφημίσεων, 50.000 ευρώ για την αγορά υπηρεσιών δύο νοσηλευτών που καλύπτουν το σταθμό Πρώτων Βοηθειών και την αγορά υπηρεσιών για οδηγό για το υπηρεσιακών όχημα του ΤΕΠΑΚ.

Αποδέσμευσε επίσης 50.000 ευρώ για νομικά έξοδα και αποδέσμευσε τα 9/12 του 1.000.000 ευρώ για δαπάνες από εισφορές, δωρεές, κληροδοτήματα, έσοδα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Τάσου ανέφερε ότι τα υπόλοιπα 3/12 θα αποδεσμευτούν όταν κατατεθούν στοιχεία για τις δαπάνες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι πρέπει να καταγγελθούν τα υπέρογκα ενοικιαστήρια συμβόλαια και το ΤΕΠΑΚ να ζητήσει να ορισθεί ερευνητική επιτροπή για να διερευνήσει το θέμα. Διερωτήθηκε εάν είναι δυνατό στις παρούσες τραγικές συνθήκες που διέρχεται ο λαός να πληρώνονται οδοιπορικά σε υπαλλήλους του ΤΕΠΑΚ για να πηγαινοέρχονται

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι συνεχίζουμε να θέλουμε να εφαρμόσουμε πίεση προς τους ιδιοκτήτες και ζήτησε να ενημερωθεί η Επιτροπή το ποσοστό του κονδυλίου που επείγει να αποδεσμευτεί για ενοίκια.

Η Πρύτανης απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να μείνει ένα ποσοστό δεσμευμένο, φτάνει να αποδεσμευθεί ποσό για κάλυψη άμεσων αναγκών.

Εξήγησε επίσης ότι ζητείται να αποδεσμευτεί κονδύλι για αγορά υπηρεσιών από νοσηλευτές για παροχή πρώτων βοηθειών. Πρόσθεσε ότι στο ΤΕΠΑΚ είναι 11 αποσπασμένοι νοσηλευτές ως διδακτικό προσωπικό που θα επιστραφούν στο Υπουργείο Υγείας τον Ιανουάριο του 2014, διευκρινίζοντας ότι ο κόστος είναι 0,5 εκ. ευρώ.

Ο Οικονομικός Διευθυντής του ΤΕΠΑΚ Βασίλης Πρωτόπαπας, απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών, απηύθυνε έκκληση όπως η συζήτηση για το υπηρεσιακό όχημα ενταχθεί στο πλαίσιο της συζήτησης για όλα τα κρατικά υπηρεσιακά αυτοκίνητα. Εξήγησε ότι οι Πρυτάνεις αντιμετωπίζονται μεταξύ Γενικού Διευθυντή Υπουργείου και Υπουργού, ενώ αναφορικά με τα ενοικιαστήρια συμβόλαια είπε ότι έγιναν 50 συμβόλαια και ότι στα δύο συμβόλαια υπήρξε αστοχία.

Η Γενικός Ελεγκτής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ανέφερε στην Επιτροπή ότι τα κτίρια του ΤΕΠΑΚ είναι μια αμαρτωλή ιστορία. Πρόσθεσε πως υπήρξε άμεση αντίδραση από την Πρύτανη και άρχισε προσπάθεια για εξυγίανση της κατάστασης.

Η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Ρένα Πετρίδου, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών, εξήγησε ότι η Νομική Υπηρεσία θα μπορούσε να ελέγξει τα ενοικιαστήρια του ΤΕΠΑΚ, αφού αποσταλεί επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα και τα συμβόλαια, και εξήγησε πως το κάθε συμβόλαιο πρέπει να μελετηθεί χωριστά.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ ανέφερε σε δήλωση μετά τη συνεδρία ότι από τη συζήτηση βγήκαν στην επιφάνεια σκανδαλώδη ζητήματα, όπως το γεγονός ότι το ΤΕΠΑΚ ενοικιάζει κάποια κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται και για κάποια από αυτά δεν υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα