Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στην πρότασή της για το ΠΔΠ

12:08 30/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κομισιόν εμμένει στην πρότασή της για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο 2014-2020, παρά το γεγονός ότι αυτό απορρίπτεται τουλάχιστον από έξι κράτη μέλη με καθαρή συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Με σημερινή ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίρνει θέση έναντι της Κυπριακής Συμβιβαστικής πρότασης, τονίζοντας ότι δεν την υποστηρίζει, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για την επίτευξη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι το τέλος του έτους.

Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της το διαπραγματευτικό πλαίσιο που πρότεινε η Κυπριακή Προεδρία,

αλλά δεν το υποστηρίζει, παραμένοντας προσηλωμένη στη δική της πρότασή, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η πρότασή της επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία σε περίοδο κρίσης, τόσο σε σχέση με το συνολικό ποσό όσο και μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών πολιτικών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να είναι ένα εργαλείο για επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση. «Η Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για την επίτευξη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Νοεμβρίου και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από το τέλος του έτους.

Χθες η Κυπριακή Προεδρία παρουσίασε το νέο αναθεωρημένο ΠΔΜ, το οποίο προβλέπει εξοικονομήσεις ύψος τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Κυπριακή Προεδρία προτείνει προσαρμογή προς τα κάτω του συνολικού ύψους των δαπανών που προτάθηκε από την Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων όλων των στοιχείων εντός και εκτός του ΠΔΠ.

Η πρώτη συζήτηση για το νέο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER), την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, όπου τα κράτη μέλη αναμένονται να εκφράσουν τις αρχικές τους αντιδράσεις για τις εισηγήσεις της Προεδρίας.

Συνεπώς, στη βάση του Διαπραγματευτικού Πλαισίου και στα αποτελέσματα των σχετικών συζητήσεων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας με όλα τα κράτη μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Επιτροπής που αποτελούσε μέχρι τώρα τη βάση της συζήτησης καθορίζει τις κοινοτικές πληρωμές στα 987 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Το προτεινόμενο ποσό που ισοδυναμεί με το 1,08% του ΑΕΠ είναι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε τις τελευταίες βδομάδες από έξι χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Αυστρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα