Η Κύπρος στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στον πίνακα εσωτερικής αγοράς

15:43 4/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε σήμερα τον ηλεκτρονικό πίνακα αποτελεσμάτων της Ενιαίας Αγοράς. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα, που περιλαμβάνει εκθέσεις σχετικά με τη χρήση εργαλείων διακυβέρνησης της ενιαίας αγοράς, όπως η παρακολούθηση της σωστής μεταφοράς των ευρωπαϊκών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών της ΕΕ, η ανάλυση των διαδικασιών επί παραβάσει, η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων αρχών και η λειτουργία των διαφόρων υπηρεσιών ενημέρωσης και επίλυσης προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον πίνακα, τις καλύτερες γενικές επιδόσεις έχουν η Κύπρος,

η Εσθονία, η Σουηδία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Δανία, η Μάλτα και η Φινλανδία.

Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις στη μεταφορά των ευρωπαϊκών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο, η Κύπρος βρίσκεται στο μέσο όρο της ΕΕ, δηλαδή με έλλειμμα 0,6%.

Ο Πίνακας Αποτελεσμάτων της Ενιαίας Αγοράς σκοπό έχει να δώσει μια γενική εικόνα της κατάστασης σε επίπεδο κρατών μελών. Παρουσιάζει την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα κράτη μέλη, αλλά και τις δυσκολίες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις κατά την άσκηση των δικαιωμάτων που τους παρέχει η ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

Ο πίνακας με τα χρώματα φωτεινού σηματοδότη (κόκκινο, κίτρινο και πράσινο) παρουσιάζει τις επιδόσεις των κρατών μελών στη χρήση των διαφόρων «εργαλείων» διακυβέρνησης.

Τις καλύτερες γενικές επιδόσεις έχουν η Κύπρος, η Εσθονία, η Σουηδία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Δανία, η Μάλτα και η Φινλανδία, οι οποίες δεν είχαν κανένα «κόκκινο».

Σχετικά με τις παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, η Κύπρος βρίσκεται στο «πράσινο» δηλαδή με καλύτερη επίδοση από το μέσο όρο, ο οποίος μειώθηκε ελαφρά στην ΕΕ τους τελευταίες έξι μήνες από τις 31 στις 30 υποθέσεις ανά κράτος μέλος.

Στο SOLVIT, το ηλεκτρονικό δίκτυο επίλυσης προβλημάτων που οφείλονται στη λανθασμένη εφαρμογή των κανόνων της εσωτερικής αγοράς, η επίδοση της Κύπρου βρίσκεται στο μέσο όρο της ΕΕ με ποσοστό επίλυσης διαφορών της τάξης του 89%.

Στον πολυγλωσσικό ιστότοπο «Η Ευρώπη σου» με πληροφορίες και πρόσβαση σε πηγές βοήθειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτύξουν διασυνοριακές δραστηριότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος βρίσκεται στο μέσο όρο. Η ενότητα «εργασία» δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων από πολίτες, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις επισκέπτονται την ενότητα «διαχείριση».

Στα Κέντρα Ενιαίας Εξυπηρέτησης, τις διαδικτυακές πύλες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες, τους κανονισμούς και τις διατυπώσεις που ισχύουν για τις δραστηριότητες στον τομέα των υπηρεσιών και επιτρέπουν τη διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών μέσω του Διαδικτύου, η Κύπρος βαθμολογείται με επίδοση ίση με αυτή του μέσου όρου της ΕΕ.

Στο ΙΜΙ, το ηλεκτρονικό σύστημα πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά, που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις εθνικές αρχές για θέματα όπως τα «επαγγελματικά προσόντα», οι «υπηρεσίες» και η «απόσπαση εργαζομένων», η Κύπρος βρίσκεται επίσης στο μέσο όρο της ΕΕ στη χρήση του συστήματος.

Στο EU Pilot, την πρωτοβουλία επίλυσης, σε πρώιμο στάδιο, διαφορών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη όσον αφορά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Κύπρος έχει καλύτερη επίδοση από το μέσο όρο σχετικά με την προθεσμία απόκρισης των κρατών μελών που έχει οριστεί σε 70 ημέρες.

Τέλος, καλύτερη επίδοση του μέσου όρου έχει η Κύπρος και στο δίκτυο EURES, την ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και υπηρεσίες εξεύρεσης εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει από το 1998 τον Πίνακα Αποτελεσμάτων της Ενιαίας Αγοράς δύο φορές το χρόνο, παρέχοντας στοιχεία για τη μεταφορά της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Ενιαία Αγορά στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών, και τις σχετικές παραβάσεις. Δημοσιεύει επίσης εκθέσεις σχετικά με τη χρήση των εργαλείων διακυβέρνησης της Ενιαίας Αγοράς, όπως το SOLVIT και το IMI.

Για μια καλύτερη εικόνα της λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς συνολικά, οι εκθέσεις αυτές συγχωνεύονται στο εξής σε έναν ηλεκτρονικό Πίνακα Αποτελεσμάτων της Ενιαίας Αγοράς, με 13 διαφορετικά εργαλεία, τα οποία θα επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση (εκτός από τις στατιστικές για τη «μεταφορά του ενωσιακού δικαίου» και τις διαδικασίες επί παραβάσει, οι οποίες θα επικαιροποιούνται δύο φορές τον χρόνο).

Keywords
Τυχαία Θέματα