Η Μάλτα ξεπέρασε την Κύπρο στην προσέλκυση επενδύσεων, λέει η Επ. Εμπορίου

16:32 23/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η άλλοτε ουραγός στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων Μάλτα έχει προσπεράσει την Κύπρο και θεωρείται πρότυπο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου, καλώντας εκ νέου την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για βελτίωση της κατάστασης.

Είπε ακόμη ότι το αρμόδιο τμήμα στο Υπουργείο Οικονομικών που ασχολείται με τις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας με άλλες χώρες έμεινε χωρίς προσωπικό, αφού αφυπηρέτησε το μοναδικό στέλεχος που

εργαζόταν εκεί.

Η Επιτροπή συνέχισε σήμερα τη συζήτηση την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για ενίσχυση της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου, κατόπιν πρότασης των βουλευτών Λευτέρη Χριστοφόρου, Ζαχαρία Ζαχαρίου, Ανδρέα Μιχαηλίδη (ΔΗΣΥ), Άγγελου Βότση (ΔΗΚΟ) και Γιώργου Βαρνάβα (ΚΣ ΕΔΕΚ).

“Με λύπη διαπιστώσαμε και κατατέθηκε στην Επιτροπή μας ότι χώρες όπως η Μάλτα, η οποία ήταν ουραγός σε αυτό τον τομέα και αντέγραψε τη χώρα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται να προπορεύεται και μάλιστα να αποτελεί υπόδειγμα και το πρότυπο”, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία ο κ. Χριστοφόρου.

Επανέλαβε την ανάγκη για θεσμοθέτηση της διαδικασίας Fast Track για γρήγορη αδειοδότηση επενδύσεων, έτσι ώστε η Κύπρος να καταστεί ελκυστικό και ανταγωνιστικό κέντρο.

“Είναι προκλητικά απαράδεκτο σε ένα ολόκληρο Υπουργείο όπως είναι το ΥΠΟΙΚ να υπάρχει συγκεκριμένη υπηρεσία για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με την αποφυγή διπλών φορολογιών και ο μοναδικός λειτουργός που υπήρχε αφυπηρέτησε και ουσιαστικά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στέλεχος να διαχειρίζεται αυτό το ζωτικής σημασίας τομέα που έχει να κάνει με τις διεθνείς δραστηριότητες και έχει να κάνει την Κύπρο ως επιχειρηματικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο”, πρόσθεσε.

Όπως είπε, “εάν δεν αντιληφθούν οι πάντες ότι χωρίς επιχειρηματικά κεφάλαια και ανάπτυξη σε αυτό τον τόπο, χωρίς προσέλκυση επενδύσεων δεν μπορούν να ανοιχτούν ούτε νέες θέσεις εργασίες, ούτε να κτυπήσουμε τον εφιάλτη της ανεργίας και πολύ περισσότερο δεν θα υπάρξει ποτέ οικονομική μεγέθυνση”.

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι “εμείς και την επόμενη εβδομάδα θα επιμείνουμε ότι αφενός μεν πρέπει να παταχθεί πάραυτα η γραφειοκρατία και συγχρόνως και φορολογικά και εκσυγχρονιστικά κίνητρα που θα μπορέσουν πραγματικά να καταστήσουν και πάλιν την Κύπρο πρωτοπόρο στον τομέα των επενδυτικών δραστηριοτήτων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα